Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

På självaste Europadagen den 9 maj kom nyheten att stödet för Sveriges medlemskap i EU är rekordhögt. Det var förstås stärkande inför årets liberala Europakampanj som i år fokuserade på euron. Under helgen som gick deltog jag i kampanjer och dörrknackningar i och runt Stockholm och det var väldigt roligt att vara ute och möta väljarna i vårsolen.

I veckan som gick möttes vi i Strasbourg där Tysklands Förbundskansler Olaf Scholz inledde debatten. Vi röstade för nya konsumentregler för att komma bort från greenwashing och här kan du se mitt inlägg i den debatten. Vi röstade också med brett stöd ja till EU:s anslutning till Istanbulkonventionen för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Alla svenska partier utom SD gav sitt stöd till detta viktiga internationella samarbete för kvinnors trygghet. 

Nu är det klart att jag blir den liberala partigruppens förhandlare av Net Zero Industry Act i handelsutskottet. Den handlar om hur Europas ska främja gröna industrier i EU. Som jag berättat tidigare är jag också Renews förhandlare för strategin för kritiska material och råvaror och sammantaget kommer det ge möjlighet att göra gröna liberala avtryck på dessa två ärenden som hänger tätt ihop.  

I veckan kunde jag genom media ta del av att Sverige lade ner sin röst i rådet i frågan om lagen om global avskogning. Jag beklagar det. Det var en fråga vi i Liberalerna gick till val på och jag har som förhandlare av lagen (i handelsutskottet) kunnat konstatera att Sveriges synpunkter blev väl tillgodosedda i det slutliga förslaget. 

Skulle EU inte hålla i taktpinnen skulle Europas länder inte leverera på det sätt som sker på miljöområdet. Trots krig och många andra kriser ges klimatet högsta prioritet. I veckan var jag inbjuden till  miljökommissionären Virginijus Sinkevičius för att prata grön politik. 

Idag när detta brev skrivs är det internationella dagen mot Homo-, Bi-, Intersex- och Transfobi – IDAHOBIT. Kartan  Rainbow Europe visar tydligt att kampen för allas lika värde fortsätter vara nödvändig. Vi är fortfarande tragiskt långt ifrån ett samhälle där alla får samma möjlighet att vara de vi är och älska vem vi vill. 

Sist men inte minst är det 17 maj och vi säger Gratulerer med dagen Norge, vårt fantastiska grannland som kommit att bli lite som mitt andra hemland tack vare kärleken. 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro 

PS. Att den hårda kritiken mot spritjätten som först tyckte det var business as usual att handla med Ryssland nu har backat visar att det lönar sig att ryta till