Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Kronan slår bottenrekord. Kronkursen är i förhållande till euron nere på nivåer vi inte sett sedan finanskrisen 2009. Vi svenskar blir fattigare när den svenska kronan fortsätter att förlora i värde mot euron. 

Att det inte pågår en stor debatt kring detta i Sverige är märkligt men beror bland annat på att Moderaterna och Socialdemokraterna inte törs ta ställning. Hade Liberalerna fått bestämma hade vi haft euro för länge sen och det känns mer angeläget än någonsin att fortsätta driva på för att kronan byts ut mot euron i Sverige. 

I veckan har vi haft minisession i Bryssel och röstat ja till ett åtgärdspaket för att påskynda att tillgodose Ukrainas stora behov av ammunition. Det var en stor besvikelse att svenska Miljöpartister och Vänsterpartisten lade ner rösterna i detta viktiga beslut. Ukraina kan inte försvara sig med flaggor och pilbågar. 

Vi röstade också ja till gemensamma regler för att Europas företag ska ta ansvar för att de varor som importeras och säljs på vår europeiska marknad inte tillverkats på ett sätt som skadat miljön eller kränkt mänskliga rättigheter. Dessutom godkände vi nytt regelverk för hållbara textilier.

En fråga som diskuteras mycket just nu är EU-kommissionens förslag som kommit att kallas “Chat Control”. Min liberala röst i Europaparlamentet kommer jag att använda till att säga nej till förslaget om “Chat Control” i dess nuvarande form. 

Förra helgen samlades Liberaler från hela Europa i Stockholm för att delta i ALDE-kongressen. I samband med den medverkade jag i ett seminarium om Moldavien och Ukraina, arrangerat av den amerikanska stiftelsen NDI och modererat av Birgitta Ohlsson. Sedan Ryssland invaderade Ukraina har jag haft digital kontakt med flera liberala politiker. Äntligen fick jag då träffa “IRL” Oleksandr Sanchenko som är ordförande i Folkets tjänares (Zelenskyjs partis) ungdomsförbund. 

I måndags deltog jag i Måndagsrörelsens möte och det är alltid lika rörande att se hur många som samlas på Norrmalmstorg i Stockholm för att visa sin helhjärtade solidaritet med Ukraina. 

Få saker ger så mycket energi som att få ta besökare här i Europaparlamentet. Under de senaste veckorna har vi haft besök av liberaler från hela 12 olika länsförbund.  

Jag är glad att kunna berätta att Linnéa Bjärum har utsetts till presschef för Liberalerna i Europaparlamentet. 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro