Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Om ett år, den 9:e juni 2024, är det val till Europaparlamentet. 

När vi gick till val våren 2019 var läget ett annat. Storbritannien var ännu med i EU och vi var lyckligt ovetandes om det virus som skulle förändra världen. Att Ryssland skulle inleda en fullskalig invasion av Ukraina var otänkbart för de flesta. 

När valrörelsen startade var det många som tvivlade på om Liberalerna skulle lyckas ta sig in i parlamentet. Men vi klarade det. Vår trovärdiga roll som Sveriges mest europavänliga parti och hårt kampanjarbete var det som avgjorde. Jag återvände till politiken för mitt miljöengagemang i en tid då Trumps valseger och Brexit skrämde mig. Jag såg ett stort behov av att fler engagerar sig för liberalismen i Europa. Att lämna ett jobb som hållbarhetschef i fastighetsbranschen och gå tillbaka till politiken var ett stort steg för mig, men jag kände att jag verkligen ville vara med och bidra. 

Rysslands krig mot Ukraina gör mig än mer övertygad om att liberala krafter måste hålla ihop. Rysslands mål är ett splittrat Europa, och de hoppas fortfarande på att kunna lyckas. Sammanhållningen är EU:s starkaste vapen för att stoppa Putins vansinne. Trots det så ser vi krafter, både i andra EU-länder och hemma, som vill riva ner och försvaga EU-samarbetet. Det skulle vara en mycket farlig väg att gå och skadligt för både Sverige och Europa.

Min drivkraft är att göra skillnad. Att få bidra till att stärka det europeiska samarbetet för fred och frihet och alltid vara en stark röst för miljön och för de värderingar vi håller allra högst. Därför kandiderar jag inför valet 2024.

I veckan har vi närmat oss målet i förhandlingarna om luftkvalitetsdirektivet

Det är glädjande att svenskarnas stöd för euron går framåt. Om detta blev jag intervjuad av Bloomberg. Även stödet för svenskt Natomedlemskap är mycket stort och når rekordnivåer särskilt hos våra liberala väljare. 

I veckan har jag debatterat EU:s utvidgning i SVT med S och SD. Konstaterar att det bara är Liberalerna som har en tydlig plan för hur vi ser på Ukrainas väg in i EU. 

Vi har nu haft två fantastiska dagar med besök av Liberaler från Skellefteå, Umeå, Uppsala, Tierp, Knivsta, Enköping, Örebro, Kumla, Jönköping, Vaggeryd, Sollefteå, Norrköping, Motala, Mjölby, Ljusdal, Sandviken och Västerås. Stort tack för att ni kom! 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro