Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Medan allt fler går på efterlängtad semester hemma i Sverige växlar vi upp tempot här i Bryssel. Det är så det känns såhär i början av juli, med en knapp månad kvar innan EU:s institutioner tar sommarledigt.

Förra veckan deltog jag i min roll som ledamot av Europaparlamentet i Renew Europes leaders meeting. Mötet hölls inför toppmötet mellan stats- och regeringscheferna och det var verkligen inspirerande. Det mest EU-vänliga talet höll Emmanuel Macron. Det mest liberala höll Christian Lindner. Det vassaste höll Margrethe Vestager. Men Marc Rutte fick flest skratt.Fokus på att Europa måste hålla ihop för Ukrainas skull och stå starka kring våra demokratiska värderingar. 

I veckan gick vi i mål med handelsutskottets förhandling om EU:s strategi för att lyckas med den gröna omställningen av Europas industri. Industrin står inför ett gigantiskt skifte och från min sida har det varit viktigt att understryka den fria och öppna handelns roll för att de högt uppsatta målen vi har satt i klimatomställningen. Vi behöver både säkerställa att vårt beroende av enskilda länder som Kina minskar och hålla så många handelsvägar öppna för att stärka konkurrenskraften i EU. 

Nästa vecka är det Strasbourgvecka och omröstning om den omdiskuterade lagen om naturrestaurering. Lagen handlar om att vi ska leva upp till de internationella åtaganden vi har skrivit under på när det gäller biologisk mångfald och ekosystem. För några veckor sedan röstades den kompromiss som förhandlats fram i miljöutskottet ned med minsta möjliga marginal. Sedan dess har diskussionerna gått varma inför nästa veckas nya omröstning om lagen. För mig har det varit viktigt att förbättra kommissionens förslag och göra det mer proportionerligt samtidigt som ansvarar förtydligas. Skriver mer om detta i min debattartikel i Aftonbladet

Kronans värde sjunker för varje vecka som går. Att Sverige borde byta ut kronan mot euron är en uppfattning som ter sig som allt mer rimlig. Men de stora partierna tiger. I Almedalen bjöd vi in till ett seminarium på temat dags att dumpa kronan. Det fullsatta tältet klockan 08:00 en lördagsmorgon vittnar om att intresset för euron stiger! 

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro