Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Sverige i Nato. Ett historiskt glädjebesked värt att fira och här är mina 10 viktigaste argument varför Sveriges medlemskap i Nato är så viktigt för vår, för Ukrainas och Europas fred och frihet. 

Äntligen är alliansfriheten död. Men det finns ingenting att sörja. Allianslöshet är den sämsta säkerhetspolitik man kan ha. Så har det alltid varit. Det visade sig också när den prövades i skarpt läge att den bara var en illusion. Neutralitetspolitiken har varit en ren förolämpning mot alla som kämpat för fred och demokrati i våra grannländer genom åren. 

För min egen del är beslutet extra speciellt eftersom det har gått 28 år sedan Liberala Ungdomsförbundet tog ställning för ett svenskt medlemskap i Nato och jag började driva frågan som nyvald ordförande i LUF. 

Som bland annat Ekot och  SVT rapporterat så har Europaparlamentet röstat ja till en position kring den föreslagna lagen om naturrestaurering. Liberalerna är som jag skrev i Aftonbladet nyligen positiva till förslaget och jag röstade ja.

Innan omröstningen pågick en högljudd debatt och från många håll gjordes stora försök att tala ner lagen. Men jag är nöjd över att parlamentet inte lyckades stoppa förslaget idag. Kritikerna har uppenbarligen tagit sitt förnuft till fånga.

Samtidigt beklagar jag att förslaget på flera punkter vattnades ur. I den kompromiss som vann dras ambitionerna ner i förhållande till Montrealavtalet (från 30 % till 20% av marken i behov av restaurering ska restaureras till 2030). Alla krav på att restaurera jordbruksmark, exempelvis genom krav på återvätning togs bort. Jag röstade ja trots dessa försvagningar därför att lagen trots allt är ett viktigt steg framåt. Medan andra gav grönt ljus just på grund av sänkta ambitioner. Men nu väntar förhandlingar med de andra EU-institutionerna och det finns goda skäl att vara optimist. Men i klimat- och miljöarbetet ligger det mesta arbetet framför oss. 

Trevlig helg och glöm inte bort att fira Sverige i Nato. Min medarbetare Olle Johnsson ska ha en eloge som lyckades specialbeställa denna fina tårta för att fira det historiska beslutet

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro