Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Vi får inte vara naiva. Vårt behov av kritiska råmaterial ökar. Den gröna omställningen gör oss ännu mer beroende. Samtidigt är Kina den absolut dominerande exportören av de ämnen vi är så extremt beroende av. Därför har EU-kommissionen jobbat fram en strategi för att göra oss mindre beroende av import och bättre på att återanvända det material vi har, European Critical Raw Materials Act. Lagstiftningen har jag förhandlat i miljöutskottet och jag är nöjd med att vi med mycket brett stöd röstade igenom vår rapport i veckan. 

Parallellt med förhandlingarna om de kritiska råvarorna har jag i handelsutskottet även förhandlat EU:s strategi för att lyckas med den gröna omställningen av industrin. Där låg fokus från vår sida att behålla EU:s öppenhet mot omvärlden, med diversifierade handelskedjor, samtidigt som vi minskar riskerna med ett ensidigt beroende från skurkstater som Kina. Båda dessa ärenden är superviktiga för Sverige. Både för Sverige som gruvnation, men också för att de i praktiken handlar om framtiden för de gröna investeringarna och industrierna, inte minst i norr. Även handelsutskottet antog sin position med god marginal. 

Jag är därför också väldigt glad för att i veckan ha deltagit i ett möte med Sametingets styrelse. Under mötet diskuterades hur vi ska finna vägar framåt där vi respekterar samers rättigheter, med en god dialog och samtidigt kan främja en hållbar exploatering under tydliga krav. 

Efter en fartfylld vår och försommar är det äntligen dags för ett efterlängtat sommarlov i  Europaparlamentet, men oroa er inte, vi kommer tillbaka, redo och laddade i mitten på augusti! 

Ha en skön sommar, 

Karin Karlsbro