Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

I torsdags nåddes vi av nyheten att Nobelstiftelsen åter har bjudit in ambassadörerna för Ryssland, Belarus och Iran till prisceremonin för Nobelpriset, till skillnad från förra året då de inte välkomnades. Att ambassadörerna åter bjuds in är ett makabert beslut. Om det har jag bland annat talat i Ekot. Denna kritik fick snabbt internationell spridning i många länder. Så här rapporterade BBC (14 min in i klippet). Under fredagskvällen medverkade jag i SVT Rapport

Veckan inleddes med ett sanktionsseminarium på Europahuset i Stockholm där jag och några av Sveriges främsta experter på sanktions- och handelspolitik deltog. På seminariet diskuterade vi Europaparlamentets roll i sanktionerna mot Ryssland och hur EU ska hantera medlemsländer som trots sanktionerna väljer att fortsätta handla med Ryssland. Seminariet livestreamades även på min Facebooksida och kan ses i efterhand. 

Inget land ska kunna använda kryphål i lagen för att tjäna pengar på att fortsätta handla med Ryssland och samtidigt bidra med material till kriget i Ukraina.

I Stockholm talade jag även på Måndagsrörelsens möte vid Norrmalmstorg för att visa mitt stöd till Ukrainas fred och frihet.

I Bryssel är parlamentsarbetet igång igen och en spännande nyhet under hösten är att jag kommer att förhandla EU:s nya lagförslag om “Rätten att reparera”. Elektronik är den snabbast växande avfallskällan inom EU. Att i större omfattning reparera elektroniska apparater är en vinst för miljön, minskar resursanvändningen och utsläpp av växthusgaser och kräver lägre energikonsumtion. Hela Europa vinner på att laga istället för att slänga. 

Nästa vecka inleds med besök i flera städer i Skåne. Måndag 4/9 Landskrona, Lund och på tisdagen Helsingborg och Malmö där jag ska få träffa medlemmar i Liberalernas lokalföreningar, kampanja och träffa väljare och diskutera mitt arbete i Europaparlamentet. Kom gärna förbi på något av medlemstillfällena!

I veckan har vi också välkomnat höstens praktikant Emil Carlsson till kontoret. Glad att han äntligen är på plats!

Vi har en intensiv höst framför oss. Om du vill hålla dig informerad om mitt arbete i Europaparlamentet kan du följa mig på mina sociala medier: 

Instagram, Facebook och Twitter 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro