Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet

En dryg vecka har gått sedan våldsamheterna i Washington DC. En händelse av det här slaget sker inte i ett vakuum. Den allt grövre retoriken och lögnerna från Trump har förgiftat det offentliga samtalet. Trump måste ställas till svars. Men ansvar har också alla de som stått och hejat på. 

Extremism måste hållas borta från makten oavsett om den kommer från vänster, höger eller kan kopplas till någon religion. Om detta skriver jag i veckans krönika i Nerikes Allehanda.

Förväntningarna på Biden och det nya ledarskapet i USA är höga. Från ett EU-perspektiv ska det bli oerhört spännande att se vilka nya dörrar som öppnas för ett transatlantiskt samarbete. Igår medverkade jag i ett webbinarium där temat var förväntningarna på USA:s nya klimatpolitik. Trump hann inte bara få ut USA ur Paris-avtalet utan nedmonterade i princip miljöpolitiken helt genom strypta resurser och slopade lagar. Biden lanserade under valrörelsen idén om att USA ska bli en “Clean Energy Superpower”, och ett amerikanskt ledarskap i miljöpolitiken är mer än välkommet. Jag ser verkligen fram emot att undersöka möjligheterna att kroka arm med amerikanska kollegor, särskilt när det gäller att utveckla handelspolitiken i en mer hållbar riktning. 

Att den internationella hockeybasen René Fasel åker till Minsk och kramar om diktatorn Lukasjenka fick inte bara mig att sätta kaffet i halsen. Det har väckt starka reaktioner internationellt. I min roll som vice ordförande i delegationen till Belarus riktade jag skarp kritik mot den smaklösa kramen, vilket uppmärksammats brett i både svensk och utländsk press. Jag har medverkat i en av Lettlands största nyhetspoddar i ämnet och också uppmanat till svensk bojkott av ishockey-VM i Belarus. 

Det är skönt att arbetet i parlamentet är igång igen efter helgerna. Till sist vill jag påminna om att jag gärna bokar in digitala möten för att träffa väljare och medlemmar – kontakta mig på karin.karlsbro@europarl.europa.eu . 

Trevlig helg!

Karin