Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Världen håller fortfarande andan i vänta på valresultatet i USA, men mitt i all ovisshet har det hänt flera riktigt bra saker i EU denna vecka. EU-parlamentet och Europeiska rådet har kommit fram till en kompromiss om en så kallad  rättsstatsmekanism som ska göra det lättare att införa sanktioner mot EU-länder som kränker rättsstatens principer. Det är ett historiskt steg framåt för att kunna strypa EU-stödet till länder som kränker EU:s grundläggande värderingar. När Rådet lade fram sitt budgetförslag i somras innehöll den en mycket svag rättsstatsmekanism som i princip inte skulle kunna användas i praktiken. Det såg då mörkt ut. 

Men Liberalerna och vår partigrupp Renew Europe har stått på oss i höstens budgetförhandlingar mellan Parlamentet, Rådet och Kommissionen och har lyckats med det till synes omöjliga – få in en effektiv rättsstatsmekanism. 

I det här nya kompromissförslaget om rättstatsmekanism har Renew Europe fått igenom att den ska innefatta alla rättsstatens principer i fördragets artikel 2 -och inte bara korruption-, den blir mer juridiskt bindande och ska kunna aktiveras snabbare samt att den innehåller skydd för att civilsamhället i dessa länder inte blir lidande. En rättsstatssmekanism var ett av Liberalernas viktigaste vallöften 2019, jag är så stolt över min partigrupp som förhandlat fram det här. We did it! Jag hoppas nu att daltandet med regeringarna i Ungern och Polen är över och att medlemsländerna godkänner förslaget. 

EU har också officiellt infört sanktioner mot Lukasjenko, Europas sista diktator, hans son, hans stabschef, chefen för KGB och en rad andra höga tjänstemän i Belarus regering.

Liberalerna har krävt sanktioner länge och det borde förstås ha skett långt tidigare. Men rätt och riktigt att EU nu verkställer beslutet.

I övrigt följer jag med ilska utvecklingen för kvinnors rättigheter i Polen. Polska medborgare demonstrerar modigt mot regeringspartiet Lag och Rättvisas senaste förslag om att skärpa Europas strängaste abortlagstiftning ytterligare. Dessa frihetskämpar behöver allt vårt stöd. Läs gärna min senaste krönika i Borås Tidning på ämnet.

Till sist så söker en praktikant för våren 2021. Är du eller känner du någon som brinner för EU-frågor och politiska kommunikation? Sök innan den 15 november!

Trevlig helg!

Karin