MIN VECKA – Aktuellt från Europaparlamentet

MIN VECKA – Aktuellt från Europaparlamentet

Det har inte varit enkelt. Men i veckan har Europeiska rådet och EU-parlamentet efter långdragna förhandlingar enats om EU:s nästa långtidsbudget för perioden 2021-2027. En seger för EU och Sverige. Svensk ekonomi är beroende av en snabb återhämtning i hela EU och då är det avgörande att vi får en budget och återhämtningfond på plats. 

Vi Liberaler borde verkligen vara nöjda, i det sista förhandlingsrundan har mycket av det vi driver tillkommit – en starkare rättsstatsmekanism och mer satsningar på forskning och klimat. Framförallt är det en enorm lättnad att EU överhuvudtaget nu har en budget att rösta om. Nu återstår för medlemsländerna att rösta om budgetförslaget och det återstår att se om länder som Ungern som är starkt beroende av EU kommer att lägga in veto, eller om de kommer att ge upp och inse att kraven på demokrati och rättsstat kommer att gå segrande ur detta. 

EU-kommissionen har denna vecka lagt fram en ny strategi mot diskriminering av HBTQ-personer. Bland annat vill kommissionen utöka listan av EU-brott för att inkludera hatbrott mot HBTQ-personer samt lagstifta om att de som är föräldrar i ett EU-land ska erkännas som föräldrar i alla EU-länder.

Det här behövs, bara timmar tidigare föreslog Ungern en grundlagsändring som förbjuder samkönade par från att adoptera. Homofobi har ingen plats i EU. Men det kommer krävas mer än strategier. De grova kränkningar av HBTQ-personer vi ser i till exempel Polen och Ungern borde klassas som ett brott mot rättsstaten och straffas med indraget EU-stöd

Jag har tillsammans med Liberala kvinnor arrangerat en kampanj i sociala medier till stöd för polska kvinnor som kämpar för aborträtten. När kvinnors grundläggande rättigheter är så hotade måste vi Liberaler stå upp för ett värderingarnas Europa! Tack alla som deltog. Har fått många tackhälsningar från både enskilda personer och organisationer i Polen för att vi backar dem #strajkkobiet #supportPL. 

Slutligen så har mitt kansli denna vecka haft glädjen att välkomna vår nya medarbetare Amanda Valentin som kommer jobba som politiskt sakkunnig hos mig!

Jag skulle kunna göra detta brev mycket längre, för det händer så mycket varje vecka och det pågår så mycket som berör liberaler. Men jag stannar här och önskar er trevlig helg och tackar för den återkoppling jag får på mina nyhetsbrev via mejl och via sociala medier. Det uppskattar jag väldigt mycket. 

Karin