Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Det digitala röstningssystemet har gått varmt under veckan och Europaparlamentet har beslutat om en lång rad frågor, bland annat resolutioner om bistånd, hållbar konsumtion och en konsumentlagstiftning som motverkar en ekonomi byggd på ”slit och släng”. Vi har också röstat om något så ovanligt som ett handelsavtal med USA, ”a minideal on lobsters”.

Sverigedemokraterna visade återigen att de hör hemma i den pakt av europeiska högerpartier som kvinnor har all anledning att frukta. Gång på gång vägrar SD ställa sig bakom aborträtten, nu senast när de i veckan lade ned sina röster om en resolution till stöd för polska kvinnors rätt till abort. De lär säkert bortförklara detta med att de inte tycker att EU ska “lägga sig i”. EU ska alltså bara se på när EU-medborgare tvingas riskera livet i osäkra aborter? Nog nu med bortförklaringar. Står man inte upp för alla europeiska kvinnors rätt till abort – då står man inte upp för aborträtten eller kvinnors rättigheter överhuvudtaget. Om detta skriver jag här.

I en särskild debatt om pressfrihet och mänskliga rättigheter i Algeriet deltog jag och representerade min partigrupp, Renew Europe, i förhandlingarna. Här kan du se mitt inlägg i plenum och här kan du läsa en intervju med mig i den franskspråkiga tidningen Jeune Afrique om det

Under veckan nåddes vi av den fruktansvärda nyheten att den svenska medborgaren, läkaren Ahmadreza Djalali riskerar att avrättas i Iran. Tillsammans med 17 av mina svenska kollegor har jag vänt mig till EU:s ledning för att de ska agera för hans omedelbara frigivande. Läs gärna mer om initiativet här.

Demokratikämparna i Belarus måste få vårt fortsatta stöd. I min senaste krönika i Borås Tidning skriver jag om det. Tillsammans med ett 40-tal kollegor har jag skickat en uppmaning till International Ice Hockey Federation och Svenska Ishockeyförbundet att jobba för att dra tillbaka det belarusiska värdskapet för nästa års VM. Om detta blev jag intervjuad i Jyllands-Posten.

Som jag berättat om tidigare, är jag ansvarig för regelverket för hållbar handel med timmer. Ett fördjupat samarbete mellan EU och bland annat Honduras pågår om just detta, och i torsdag hade jag ett möte med Honduras minister för naturskydd och miljö. Jag kan också berätta att jag har slutfört förhandlingarna om Carbon Border Adjustment Mechanism kring den del vi arbetar med i Handelsutskottet. Det handlar alltså om förslaget om hur vi ska kunna prissätta koldioxid med handlade varor. Mer om det framöver.  

Som vanligt skulle jag kunna fylla på med ännu mer som hänt, men jag stannar här och önskar er en fin adventshelg. 

Karin