Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet
I veckan har vi äntligen röstat om EU:s långtidsbudget. Frågan om krav på medlemsländernas respekt för demokrati och rättsstatens principer har varit den stora stötestenen.
Varför slänger inte EU ut dem, de länder som ständigt bryter mot rättsstatens principer? Ett av svaren är att så länge det finns liberala politiker som kämpar för en liberal utveckling i sina länder så är det fel väg att gå. Ett alldeles lysande exempel på det är min kollega Katalin Cseh från Ungerska Momentum. Lyssna till hennes inlägg i debatten om rättsstatsmekanismen så förstår ni varför.
Om någon ber mig sammanfatta året i Europaparlamentet så skulle det inte vara enkelt. Men en fråga som vi brottats med under hela detta år är förstås Brexit, även om det känns som väldigt länge sedan vi tog farväl av Storbritannien i början av året.
Igår debatterade vi Brexit och de framtida relationerna med Storbritannien. Låt oss nu hoppas att ett avtal kommer på plats inom kort, även om det kan innebära mycket jobb under julen. Det var Storbritannien som valde att lämna EU, men behovet av samarbete för att lösa klimatkrisen, att ta oss ur pandemin, att kunna fortsätta handla med respekt för gemensamma miljöregler och standarder, och viljan att fortsätta resa mellan våra länder för att bo, arbeta, studera och forska är så klart lika stor nu som då. Jag kan hålla med liberalen Guy Verhofstadt som menade att brittiska studenter måste få fortsätta delta i Erasmusutbyten. Den unga generationen britter borde inte straffas!
Jag deltog också i debatten om Iran och lyfte självklart fallet med den svenske medborgaren Ahmadreza Djalali som riskerar att avrättas inom kort. Vi måste hjälpas åt att fortsätta kämpa för att han ska få komma hem till Sverige och sin familj där han hör hemma.
Att årets Sacharovpris delades ut till den Belarusiska oppositionen var väldigt glädjande och kom i en tid där alla de som kämpar för ett fritt Belarus behöver vårt stöd. Att vi ser och engagerar oss betyder just nu oerhört mycket, något alla jag träffar från Belarus upprepar. Att skicka en nyårshälsning till en politisk fånge är en liten men viktig solidaritetshandling, och igår sände jag en hälsning till Maria Kalesnikava, oppositionsledaren som rev sönder sitt pass när hon var på väg att kastas ut ur landet. Skicka en hälsning du också och posta gärna i sociala medier.
I veckan var det trevligt att få besöka Liberalerna i Västsverige och Hallands digitala julavslutning, och medan Europaparlamentet egentligen stänger ner för julledighet gör vi som jobbar med handelsfrågor oss redo för att ta oss an ett Brexitavtal. Vi hoppas så klart på en skön, vit jul så småningom. Men risken är att vi blir utan snö på grund av allt varmare temperaturer. Om drömmen om en vit jul och grön liberal politik skriver jag i min senaste krönika i Borås Tidning.
Ha en fin adventshelg,
Karin