Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Innan jag önskar dig God Jul vill jag kort sammanfatta året som gått och dela med mig av några tankar om Liberalernas framtid, vilket jag skriver om i senaste numret av Frisinnad Tidskrift. 

I januari trodde vi att Brexit skulle bli årets största kris. Avlägset ser jag tillbaka på resan till Belarus i slutet av februari. Det sista jag minns av det normala arbetet i EU-parlamentet, innan smittspridningen slog till och vi blev digitala, är Greta Thunbergs besök. 

För EU är pandemin en prövning. Den inre marknaden sattes ur spel. Viktigt sjukvårdsmaterial fastnade vid stängda gränser. Samordningen brast. Sedan dess har EU på flera sätt återtagit ledarskapet i kampen mot pandemin. Det har varit ett tungt och påfrestande år för människor och företag och krisen har påmint oss om vikten av samarbete. När jag summerar året kan jag ändå konstatera att vi har en långtidsbudget som ställer krav på respekt för rättsstatens principer och innehåller en rejäl satsning för att få Europa på fötter igen, samt världens mest ambitiösa klimatpolitik. Jag har varit med om att få ett historiskt handelsavtal på plats mellan EU och Vietnam och arbetat för en mer hållbar handelspolitik. Att oppositionen i Belarus fick årets Sacharovpris är en seger för demokratin. Jag hade dock önskat att vi hade haft ett efterlängtat avtal mellan EU och Storbritannien på plats.

Ett nytt år står för dörren och vi måste fortsätta kämpa oss igenom pandemin. Den här julen går mina tankar till alla som är ensamma och inte kan fira jul med nära och kära, och förstås till personal inom vård och omsorg som gör alldeles oerhörda insatser just nu. Jag hoppas vi tar med oss alla erfarenheter från 2020, för ett mer hållbart samhälle för människor och miljö. 

Till sist önskar jag dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! 

Karin