Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

6955 dagar. 6955 nätter. Så länge hade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea utan rättegång när Europaparlamentet i veckan behandlade en resolution om krav på hans frigivning. Jag var med och förhandlade fram resolutionen och deltog i debatten. Dawit Isaak är europeisk medborgare. Det är EU:s skyldighet att göra allt för hans frihet. 

En seger för klimatet, något annat kan man inte säga om resultatet från omröstningen om skärpta klimatmål i den nya rättsligt bindande klimatlagen. Att öka ambitionen och sätta mål om att minska utsläppen med 60 procent till 2030 är en stor framgång. Särskilt med tanke på vilket motstånd som länge funnits. Liberalerna skulle velat gå längre, med ett klimatmål på 65% för varje dag vi inte når klimatmålen kommer vi behöva minska utsläppen ännu snabbare i framtiden. 

En annan viktig omröstning handlade om att parlamentet vill se en rättsstatsmekanism, det vill säga skarpare krav och samordning i arbetet bättre mot länder som bryter mot EU:s grundläggande värderingar och rättsstatens principer. Jag noterade att Sverigedemokraterna, som vanligt när det gäller krav på demokrati, röstade emot. 

Under veckan hann jag också hälsa på Taiwans nya ambassadör till EU. Relationerna mellan EU och Taiwan måste fördjupas och jag driver på för att förhandlingar om ett investeringsavtal ska inledas. 

Självklart påverkas vardagen av risken för smittspridning och det råder stor återhållsamhet när det gäller sociala kontakter. Det vilar en tung stämning över Bryssel och nya, hårda restriktioner har införts de senaste dagarna. 

Men även om möten sker med stora avstånd och bruk av ansiktsmask så är det ovärderligt att kunna träffas. Många stora och heta frågar står på agendan framöver, inte minst i handelsutskottet där jag är ledamot, och de svåraste diskussionerna gör sig ändå bättre i verkliga livet än digitalt. 

Håll ut. Håll avstånd. Och ha en fin helg!

Karin 

Intervju om EU:s rättsstatskris i Tidningen Syre

Mitt debattinlägg för Dawit Isaaks frigivning i parlamentet