Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Vänner, 

EU, USA, Storbritannien och Kanada riktade förra veckan sanktioner mot Kina för brott mot mänskliga rättigheter. Kina svarande med sanktioner mot en rad personer och institutioner inom EU, bland annat mot mig som ledamot i Europaparlamentets underutskott för mänskliga rättigheter. 

Det är uppenbart att den kinesiska regimen är stressad och nu har även det svenska klädföretaget HM träffats av Kinas aggressivitet som riktas mot alla som kritiserar förtrycket i Xinjiang och i synnerhet mot den muslimska uiguriska minoriteten. I veckans nummer av Tidningen NU skriver Göteborgs-politikern Simona Mohamsson en krönika om detta och hur viktigt det är att vi liberaler står på oss. 

Kampen för vaccinet fortsätter att att dominera EU:s agenda. EU-kommissionen har nu öppnat upp för att kunna stoppa export av vaccin från Astra Zeneca och detta kommenterade jag i SVT och Rapport. 

Liberalernas partiråd fattade förra veckan sitt beslut i vägvalsfrågan. Tack för en viktig debatt. Jag hade velat se ett annat beslut, men nu jobbar vi framåt. Jag gick till val på ett liberalt, europavänligt, antipopulistiskt program och känner att jag har ett viktigt uppdrag att fullfölja i Europaparlamentet.

Till sist vill jag önska er alla en riktigt fin påsk. Förutom att umgås med familjen och vara ute i naturen hemma i Roslagen hoppas jag få tid till några bra böcker. Om jag får dela med mig av ett lästips skulle det vara “Demokratins skymning”, av Anne Applebaum. Den ger en skrämmande insikt om hur den liberala demokratin stegvis försvagats i Europa, och hur auktoritärt tänkande i retorik och praktik trängt undan liberala värderingar. Den fångar viktiga skeenden och beskriver vår europeiska samtid på ett konkret sätt. Den belyser det faktum att människor inte bara är ideologiska, utan också pragmatiska och opportunistiska. 

Boken som både är personlig och politisk klarlägger och ger en djupare insikt kring hur retoriken bakom Brexit, Donald Trumps populistiska budskap och den nationalistiska utvecklingen i Polen faktiskt hänger ihop. 

Liberala hälsningar 
Karin Karlsbro