MIN VECKA – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

MIN VECKA – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Olga Kovalkova. Först frihetsberövad. Sen utslängd från sitt eget land. I söndags kväll åt jag tillsammans med bland annat Fredrik Malm middag med henne och fick höra den brutala resan från protesternas Minsk till att försöka leda en opposition i exil. Det finns många skäl till varför vi ska engagera oss i vad som händer i våra grannländer på andra sidan Östersjön. 

I veckan deltog jag i en plenumdebatt om Belarus där tålamodet från parlamentet börja ta slut. När kommer sanktionerna mot Belarus? Samma dag medverkade jag i Euronews direkt tillsammans med utrikesutskottets ordförande. 

Deltog även i en debatt hos SVT på temat EU som utrikespolitisk aktör med SD på andra sidan bordet. Det blev i hög grad en diskussion om hur vi ska förhålla oss till Ryssland och jag blir bekymrad när jag hör deras krusande för Putin. Som Liberal vill jag se ett starkt EU som håller ihop och som står upp mot ryska ambitioner och aggressioner från Ryssland. Det gynnar också Sverige. 

I onsdags höll Ursula von der Leyen sitt första State of the European Union-tal som kommissionens ordförande. Även om talet var långt och spände över de flesta områden så märks det att hon brinner för humanism och tolerans. 

Under veckan har vi röstat om en rad resolutioner, bland annat en som jag arbetat med som knyter an till The Green Deal om hur städer ska inkluderas i den gröna omställningen. 

Efter att den tidigare handelskommissionären avgick har Valdis Dombrovskis utsetts till efterträdare efter att han utfrågats av parlamentet. Han är tidigare premiärminister i Lettland och nu ansvarig i kommissionen för finansmarknadsfrågor. Han besökte mig på mitt kontor och vi fick en bra pratstund över en kopp kaffe och jag tror vi kommer att kunna arbeta bra tillsammans framöver. 

Aftonbladet Debatt tillsammans med Gulan Avci och Tina Acketoft: Oförskämt och en ren lögn om minimilöner 

Aftonbladet Debatt tillsammans med Fredrik Malm och Maria Nilsson i : Var är sanktionerna mot Lukasjenko?

Krönika i Nerikes Allehanda: Belarusiernas kamp kan gå i stöpet – EU måste enas om sanktioner