Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

I veckan träffades EU:s utrikesministrar i Bryssel. Stor besvikelse över att de inte lyckades enas om sanktioner mot Belarus. Det borde inte vara möjligt för ett enskilt medlemsland att stoppa EU-beslut i frågor om mänskliga rättigheter såsom Cypern nu gör när alla andra är överens. Det har Liberalerna krävt länge och jag tog upp det när jag träffade utrikesminister Ann Linde i Bryssel i måndags. Samma dag besökte oppositionsledaren Svetlana Tikhanovskaja Europaparlamentet där hon höll ett starkt tal och utanför parlamentet hölls en stödmanifestation för Belarus. Besöket och sanktionerna kommenterade jag i SvD. 

I en debatt i miljöutskottet diskuterade vi kopplingen mellan klimatpolitik och mänskliga fri- och rättigheter. Jag jobbar med en rapport om just detta och det är verkligen något jag brinner för. Klimatfrågan är en demokratifråga och vice versa 

I onsdags presenterade EU-kommissionen ett förslag till gemensam migrationspolitik. Det är ett viktigt steg framåt, för EU måste samarbeta för att vi ska kunna upprätthålla asylrätten och ha en fungerande migrationspolitik i Europa. I förslaget finns en så kallad solidaritetsmekanism som jag skulle säga är både förslagets styrka och svaghet på samma gång. Rätt och riktigt att alla länder måste ta gemensamt ansvar. Men solidariteten måste vara på riktigt och det är här förslaget brister. Debatten kommer att fortsätta. 

Under veckan har vi också jobbat vidare på området hållbar handel. Hur kan vi integrera priset på koldioxid i handlade varor? Hur funkar det i förhållande till reglerna för handelspolitiken? Spännande och viktigt att få vara med och forma EU:s klimatpolitik. 

Vill också berätta att vi har haft nöjet att välkomna vår nya praktikant Maria Kotilainen från Gagnef i Dalarna till vårt kansli.

Och så har jag denna vecka fyllt 50, stort tack för alla gratulationer och tack för alla bidrag till min insamling till förmån för UNHCR, som fortfarande går att donera till!

Intervju i SvD om Svetlana Tikhanovskajas besök i EP

Krönika Borås Tidning: Tryck tillbaka Putin en gång för alla