Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Att vi befinner oss i en svår tid känns i luften i Bryssel. Men även om Europaparlamentet är stängt för besökare så har arbetet dragit igång för hösten med full fart. I måndags hade vi gemensamt möte med utskottet för mänskliga rättigheter och delegationen till Belarus. Jag tog då upp att europeiska telekombolag som opererar i Belarus begränsar tillgången till internet efter påtryckningar från regimen. Vi lyfte också kravet på att EU nu snabbt måste fatta beslut om sanktioner. Vi hade också ett gemensamt möte mellan delegationen för för Belarus och Ryssland med fokus på den spända utvecklingen. 

Jag har daglig kontakt med människor i Belarus som jag med tiden lärt känna. Det är dramatiska berättelser om försvinnanden och trakasserier. Civilklädda män med ansiktsmask som för bort människor till okänd ort och snokar i människors hem och privatliv. Det är mardrömslikt. 

I onsdags stod det okända män utanför nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj hem. Hon är den sista i samordningsrådet som inte är gripen, kidnappad eller tvingats utomlands av regimen. Som det värmde i mitt hjärta när jag fick en bild på henne med flera europeiska diplomater runt sig. Flera av dem mötte jag i Minsk i februari. Är inte förvånad över att just dom, som dedikerade för sitt uppdrag, tog detta gemensamma modiga initiativ som representerar EU:s utrikespolitik när den är som bäst. 

Nu har arbetet med det kommande förslaget om en Carbon Border Adjustment Mechanism inom ramen för the Green Deal startat. Jag höll tillsammans med handelsutskottets ordförande Bernt Lange ett webinarium med forskare och intressenter om hur denna föreslagna klimatåtgärd förhåller sig till handelspolitiken. 

Under veckan föreslogs Valdis Dombrovskis från Lettland till ny handelskommissionär, efter att den tidigare Phil Hogan fick avgå efter att ha brutit mot irländska smittskyddsrestriktioner. Nu sätter vi igång med att förbereda den utfrågning som ska äga rum med honom inom kort i parlamentet innan han kan tillträda sitt ämbete. 

Nästa vecka har vi plenarsession, som tack och lov kommer vara i Bryssel. Vi kommer rösta om två rapporter jag har jobbat med. Den ena om hur vi motverkar illegal skogsavverkning i regnskogen, den andra om hur städer och urbana miljöer ska kunna vara med i den gröna omställningen. Ursula von der Leyen håller State of the Union-tal. Och jag väntar mig besked omgående från EU om sanktioner mot Belarus!

Trevlig helg!

Karin