Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Tänk vad fort man vänjer sig. Att världen tar plats hemma i köket, vid skrivbordet eller på ett kafé. Att jobba digitalt gör att världen krymper. 

I veckan var jag värd för ett webinarium för hållbar handel med skogsprodukter, dit jag bjudit in civilsamhället, representanter från regeringarna i Indonesien, Ghana, Honduras samt EU:kommissionen och förstås näringslivet. Över hundra personer från hela världen deltog. Avskogning och olaglig skogsavverkning är inte bara ett miljöproblem utan leder till uteblivna skatteinkomster och korruption. Sedan 2003 finns inom EU ett ramverk som heter FLEGT, Forest Law Enforcement Governance and Trade. FLEGT syftar till hållbara skogsbruk och att motverka illegal handel med timmer. I Europaparlamentet är jag ansvarig för FLEGT, ett är ett otroligt spännande arbete som pågår och där EU:s insatser gör skillnad. 

Hur ska man komma åt de globala koldioxidutsläppen? Det är en knäckfråga för att rädda klimatet. Ett förslag om gränsjusteringåtgärder för koldioxidutsläpp kommer nästa år att komma från EU-kommissionen och jag jobbar med frågan i EU-parlamentet. I veckan deltog jag i en panel om detta hos Internationella Handelskammaren i Sverige. 

I handelsutskottet hade vi (digitalt) besök av Frankrikes och Nederländernas handelsministrar som tillsammans presenterade förslag för hållbar handel. Det är intressant att hållbarhetsfrågorna verkligen står högt på agendan och det är viktigt att vi får en debatt om hur handel kan bidra till hållbarhet istället för att fastna i en protektionistisk fälla som inte leder världen framåt. 

En nyhet som gjorde mig riktigt glad var att jag rankats som den näst mest inflytelserika EU-parlamentarikern från Sverige, av VoteWatch Europe. Liberalerna står för en värderingsstyrd Europapolitik och jag vill använda mitt mandat till det jag lovade väljarna; att vara en stark röst för ett demokratiskt, grönt och jämställt EU. Vi tar striden mot politikens ytterkanter mot vänster och mot höger. Varje erkännande får mig att jobba ännu hårdare för detta. Trevlig helg! 

Krönika i Nerikes Allehanda: Dawit Isaak bestulen på sin frihet i 19 år

Krönika Borås Tidning: Släpp den snävt nationella synen på klimatet