Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Årets hittills mest intensiva vecka i Europaparlamentet har vi just lagt bakom oss. Vi har debatterat och röstat om EU:s kommande jättepaket till jordbrukspolitik, CAP (Common Agricultural Policy). I detta sammanhang tog vi strid för att vegokorv fortsatt ska få kallas just vegokorv. Och just den striden rodde vi hem. 

Trots det kunde jag inte stödja merparten av CAP-förslaget i den slutgiltiga omröstningen. Liberalerna vill ju att jordbrukspolitiken görs om i grunden. CAP måste också bidra aktivt till att nå klimatmålen och inga bidrag får gå till fossila bränslen. Det CAP-förslag parlamentet röstade om denna vecka levererade tyvärr inte tillräckligt. 

Under veckan deltog jag också i en debatt om EU:s arbete mot global avskogning och har påbörjat förhandlingarna om det kommande regelverket kring due diligence som jag har en särskild roll i inom utskottet för mänskliga rättigheter. 

Och så har oppositionen i Belarus tilldelats Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet. Väldigt glädjande, men ökar också trycket på EU att inte bara levererar fina utmärkelser utan också en kraftfull politik som stödjer oppositionen. 

Trevlig helg! 

Karin

Debattinlägg i parlamentet om EU:s arbete mot skövling av regnskog

Kommenterar Sacharovpriset till Belarus i SR Ekot