Min Vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Min Vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Europaparlamentet arbetar nu i princip helt digitalt. Det går faktiskt riktigt bra att debattera, förhandla och rösta digitalt även om det kräver en del tålamod. Under veckan har jag framförallt jobbat med frågor som ligger i skärningspunkten mellan handel och klimat. Det är på EU-nivå vi måste hitta vägar framåt för att minska klimatutsläppen från den internationella handeln då vi ännu inte har något globalt pris på koldioxid. 

Veckan har präglats av de politiska kriser som pågår.  Våra tankar är naturligtvis hos den franska befolkningen efter de terrorattacker som har drabbat landet med det brutala och avskyvärda mordet på läraren Samuel Paty och attentatet i Nice häromdagen. Det pågår nu en fullständigt oacceptabel hets mot Frankrike med uppmaningar till bojkott mot landet efter det att president Macron satte ner foten och med full kraft försvarat det fria ordet. Det är vår skyldighet att backa Frankrike i detta svåra läge och visa att EU står starkt rotat i de demokratiska värderingarna. 

En annan sak som oroar är förstås abortfrågan i Polen. Det är tyvärr ingen nyhet att rättsstaten liksom kvinnors frihet och rättigheter är hotade i Polen. I veckan har trycket hårdnat och polska regeringen väntas föreslå ytterligare skärpningar av Europas redan striktaste abortlagstiftning. Inom EU-parlamentet tas en rad initiativ för att stötta kvinnors rättigheter i Polen men det behövs nu att EU:s ledare ryter till. Jag vill än en gång påminna om att Liberalerna länge varit tydliga med att länder som bryter mot demokratiska principer inte ska räkna med att ta del av EU-medel på samma sätt som andra.

Trots att oron över smittspridningen i Europa ökar vill jag önska er alla en skön helg. Håll avstånd och var rädda om varandra!