Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Karin Karlsbro i Europaparlamentet

Nu börjar hösten dra igång på riktigt och för första gången på länge har jag varit i Bryssel denna vecka. Nytt för i höst är att mina veckouppdateringar kommer numera publiceras på denna sprillans nya hemsida, och man kommer även kunna få det rakt in i mailkorgen om man anmäler sig till mitt nyhetsbrev här.

I Bryssel är det obligatoriskt att bära ansiktsmask. Man vänjer sig fort. Man lär sig lika snabbt att kombinationen läppstift och munskydd ger ett ovärdigt resultat. Så fåfängan får stå tillbaka i dessa allvarliga tider. 

Stabilt, det kan man säga om att Tyskland är ordförandeland i EU denna röriga höst. I veckan hade vi höstens första möte med handelsutskottet och Tysklands ekonomiminister Peter Altmaier presenterade Merkels prioriteringar och ambitioner när det gäller relationerna till Kina. Jag lyfte frågan om att EU och handelsförbindelserna med Hong Kong och Taiwan som är extremt viktiga då Kina agerar mycket aggressivt och hotar demokratiska värden i regionen. Dessvärre fick jag inget svar på mina frågor och därför kommer jag så klart följa upp detta. Däremot var det jätteroligt att Altmaier hyllade Cecilia Malmströms arbete som handelskommissionär. I handelsutskottet uppnådde jag också en grön, liberal framgång för hållbar handel. Min rapport om hur EU ska sätta regler för motverka avskogning röstades igenom. 

Som jag berättat om tidigare kommer jag att jobba med den av EU-kommissionen föreslagna ”klimattullen” (Carbon Border Adjustment) under hösten. I den rollen var jag inbjuden till EU:s ekonomiska och sociala kommitté att hålla ett anförande om min syn saken. Jag medverkade också under veckan i en digital konferens hos Svenska kraftnät där jag talade om Green Deal och eftersom energiministern också var på scenen passade jag på att ge en känga åt socialdemokraternas velande i energipolitiken. Vi behöver kärnkraft. Vi behöver fungerande elnät. Vi behöver koldioxidfri el. I hela Sverige. Dygnets alla timmar. Årets alla dagar. Deltog också i arbetsmöte om Brexit. 

Situationen i Belarus är mardrömslik. Som vice ordförande i parlamentets delegation till Belarus är jag så klart mycket aktiv. Fick möjlighet att göra en intervju till en Ukrainsk redaktion med anledning av det som sker. Det finns så klart en mycket stor oro i regionen, över Rysslands agerande och Bryssels reaktioner är viktiga. EU måste stå upp för demokrati i Belarus och inte gulla med Putin. 

I fredags deltog jag i möte med Liberalernas partistyrelsemöte och igår hade Liberalernas länsförbund årsmöte. Tack för förtroendet att sitta i styrelsen. 

Karin Karlsbro