Min vecka – Aktuellt från valkampanjen

Min vecka – Aktuellt från valkampanjen

Idag är det två veckor kvar till Europavalet. I en tid där Europas liberala värderingar är hotade. Rysslands krig mot Ukraina hotar allas vår fred och frihet. Då finns det partier till höger, men också vänster, som tycker att EU ska vara lite lagom, som vill montera ner eller till och med lämna EU. 

Vi Liberaler vill precis tvärtom. Vi går till val för en stark, bred, liberal mittengrupp där Europas liberaler håller ihop mot ytterkanterna. I veckan mötte jag SD i en debatt i SVT:s aktuellt, där skillnaderna framgick tydligt. Se gärna debatten här.  

Vi vill se ett starkare Europa för att tillsammans öka stödet till Ukraina, och hålla ihop mot Putin tills varenda rysk soldat har åkt hem. I DN:s kandidatintervju med mig kan du läsa mer om det. Läs gärna hela artikeln här. Tillsammans med baltiska liberala kollegor fortsätter jag jobba för att stoppa Putins skuggflotta, vilket vi skrev om i SvD. 

Vi vill se ett starkare EU för att hjälpas åt att få ner klimatutsläppen och då behöver vi satsa på modern kärnkraft. Just detta debatterade jag nyligen med både V:s Jonas Sjöstedt i Studio 1 och MP:s Pär Holmgren i EFN Ekonomikanalen. Uppenbart saknar de rödgröna trovärdighet i klimatfrågan så länge de stänger dörren för kärnkraft.

Och, hur ska vi få stopp på den grova brottsligheten om vi inte ökar polissamarbetet inom EU? Utvecklade det tillsammans med Johan Pehrson härom dagen.

Jag hoppas att utfrågningar och debatter synliggör skillnaderna mellan partierna. 

I SvDs podcast Ledarredaktionen fick jag chans att tala om skillnaderna mellan Liberalerna och Moderaternas EU-politik och berätta varför vårt parti är det självklara valet för den som tror på Europasamarbetet och vill att Sverige ska byta kronan mot euron. Avsnittet finns här. Detta lyfte jag också fram i SACO:s trevliga slow-politics EU-debatt som du kan lyssna på i efterhand. 

Det är tröttsamt att de stora partierna duckar i frågan om euron. Jag brukar säga att valutasamarbetet är det kitt som håller ihop EU i en hotfull tid. I en intervju med Dagens Industri blev rubriken att euron är “the shit” som håller ihop EU. Jag skriver gärna under på det. Här kan du se inslaget. 

I Umeå mötte vi väljarnas frågor i direktsändning i SVT. Här kan du se programmet. Här kan du också lyssna på utfrågningen i P1 Morgon och när jag svarade på lyssnarnas frågor i Ring P1. 

När väljarna undrar varför man ska rösta på Liberalerna är jag stolt över att jag har varit mest aktiv i EU. En röst på Liberalerna ger valuta. Lika så är jag nöjd med att få fina omdömen av Naturskyddsföreningen för vad jag gjort och vad vi går till val på. Jag är glad för att så många lyfter fram miljöfrågorna och kampen för att rädda strömmingen som är en hjärtefråga för mig och många andra. 

Till sist, glöm inte bort att vi vill se ett demokratiskt, jämställt Europa, byggt på liberala värderingar, där man har rätt att älska vem man vill, som jag skriver om i QX. På onsdag bjuder HBT-liberalerna in till Regnbågs-Valstuga i Stockholm. 

Solen skiner över valrörelsen, men världen är full av mörka orosmoln. Rösta för ett starkt Europa. För ett starkare Sverige. Själv passade jag på att rösta i Västerås i veckan. En stund av allvar där mina tankar gick till Yulia Navalnaja som jag mötte tidigare i vår. Glöm aldrig att det finns människor som offrar livet för demokratins skull. 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro