NA – Karin Karlsbro: Nätjättarna ska inte bestämma över våra barn!

NA – Karin Karlsbro: Nätjättarna ska inte bestämma över våra barn!

Nu är de igång igen, de där Liberalerna. Är det inte det ena så är det det andra som de vill förbjuda. Men det är faktiskt okej om någon tänker så om oss, för handen på hjärtat så tror jag att vi är många som känner att det är något som är fel när nätjättarna har så enorm makt över våra liv utan att vi kan påverka det så särskilt mycket.

Det går inte att tänka sig ett liv utan uppkoppling. Digitalisering skapar enorma möjligheter. För kunskap, lärande, kommunikation och nya smarta affärsmodeller har steget från det analoga till det digitala inneburit en revolution.

Beroendet av att ständigt vara uppkopplad gör att elever får svårt att fokusera på skolarbetet.

Men den ökade skärmtiden har en baksida. Beroendet av att ständigt vara uppkopplad gör att elever får svårt att fokusera på skolarbetet. Den ständiga jakten på dopaminkickar leder till att koncentrationsförmågan minskar. Samtidigt sjunker skolresultaten. Det vill vi liberaler göra något åt.

Konsekvenserna av barns dramatiska ökning av tid på sociala medier kan vi helt enkelt inte längre blunda för. Forskningen är tydlig. Tre av fyra lågstadiebarn använder sociala medier dagligen. Skärmtid tränger undan barns sömn och rörelse. Exempelvis använder sex av tio barn i högstadiet mobilen på natten. Att inte sova leder till höjda risker för ångest och depression. Åtta av tio barn rör sig inte tillräckligt.

Ytterst är det här en fråga om makt. I dag har nätjättarna ett enormt inflytande över våra liv. Liberalerna är särskilt oroade över den påverkan digitalt beroende har på barn och unga, som är mer sårbara för alla de redskap nätjättarna använder för att vi ska spendera mer tid på deras plattformar.

Det har varit fritt fram för design specifikt utformad för att trigga hjärnan att vilja använda en app mer och mer.

Läs hela min krönika i Nerikes Allehanda här.