Pressmeddelande – Kampen mot corona: Cecilia Malmström och Karin Karlsbro vill ta bort tullarna på kritisk medicinsk utrustning

“Handelshinder och exportförbud på kritisk medicinsk utrustning och hygienprodukter förvärrar coronakrisen. EU bör därför lyfta tullarna på dessa varor”

Det skriver Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro och fd handelskommissionär Cecilia Malmström i en debattartikel i Svenska Dagbladet

“Vi ser nu en situation där 24 länder infört exportförbud på medicin och hygienprodukter och leveranser med dessa varor fastnar vid stängda gränser. Det är helt fel väg, vi behöver mer utbyte inte mindre av de varor som kan stävja smittspridningen”, menar Karlsbro. 

Igår kom rapporter om att lastbilar, däribland svenska, med medicinsk utrustning fastnat i 63 km långa köer i europeiska länder som stängt gränserna till följd av coronakrisen. 


“Handel borde ses som ett verktyg att stoppa smittan genom att låta välbehövd medicinsk utrustning hamnar där det behövs mest. Om ett land lyckas dämpa sin smittspridning är det ju en framgång för hela världen i kampen mot Corona”, menar Malmström.