Pressmeddelande – Karin Karlsbro (L): “Frankrikes girighet en skam för Europa”

Sedan Coronapandemins utbrott har flera länder infört exportförbud för kritisk medicinsk utrustning såsom ansiktsmasker. Ett av dessa länder är Frankrike, som nu även lagt beslag på miljontals ansiktsmasker som importerats från Sverige till Kina. Karin Karlsbro Europaparlamentariker (L) och den liberala gruppens handelspolitiska talesperson är starkt kritisk till de handelshinder som många länder nu upprättar

”Jag blir mörkrädd, det är att jämföra med stöld. Att hindra livsviktigt sjukvårdsmaterial från att distribueras till de sjukhus och vårdgivare som ropar efter skydd kostar liv”, säger Karlsbro. 

“EU behöver ryta ifrån nu ordentligt mot denna hänsynslösa attityd. Att blockera medicinsk förvärrar smittspridningen och skadar den europeiska sammanhållningen”, fortsätter Karlsbro. 

EU beslutade den 14 mars att viss medicinsk utrustning behöver tillstånd för att exporteras utanför EU. Men tanken är att det fortfarande ska råda rörelsefrihet för varor inom unionen, något många medlemsländer nu bryter mot.