Pressmeddelande: Karin Karlsbro (L) kräver att EU sätter press på Iran att frige svenske läkaren Ahmadreza Djalali med anledning av coronakrisen

“Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalalis expertis i katastrofmedicin behövs i kampen mot Corona, det kan vara ett argument för att Iran ska benåda honom från sin dödsdom.”

Det menar Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro. Hon skickade igår ett brev EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Joseph Borrell med krav om att de ska sätta nytt tryck på Iran att benåda Djalali, som sitter dödsdömd för spioneri i Iran.

I och med att Coronaviruset slagit hårt mot Iran borde EU ta tillfället i akt och vädja till Irans förnuft. Djalali borde förstås friges för att hans dom är rättsvidrig, inte främst för den samhällsnytta han medför. Men sådana argument biter inte riktigt på diktaturer. Till och med Iran borde förstå att de måste frige politiska fångar som behövs i kampen mot Corona”, menar Karlsbro.

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet. Han var permanent bosatt i Sverige när han togs som politisk fånge i Iran 2016 och fick beviljat svenskt medborgarskap 2018.