Pressmeddelande – Karin Karlsbro (L) “Mitt krav till kommissionen: EU behöver enad front mot Kinas handelshot mot Sverige”

Förra veckan hotade Kinas ambassadör till Sverige med handelsrestriktioner som “straff” för att kulturminister Amanda Lind delade ut ett pris till svenska förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad utan rättegång i Kina. Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro har i veckan i en skriftlig fråga till EU-kommissionen begärt en tydlig markering från dem mot hoten.

“Eftersom Sveriges handelspolitik sköts genom EU utgår jag från att EU-kommissionen står bakom oss om Kina skulle göra verklighet av sina hot och införa handelsrestriktioner mot Sverige. Det här var ett hot som riktades direkt mot den svenska demokratin och yttrandefriheten”, säger Karlsbro.   

Parallellt med den diplomatiska kris som nu pågår mellan Sverige och Kina föll Världshandelsorganisationen WTOs tvistelösningsorgan i veckan – den instans där internationella handelstvister ska lösas. Detta eftersom USA under lång tid blockerat tillsättningen av nya domare. 

“Läget i den globala handelspolitiken är redan extremt spänt med läget i WTO och hot om handelskrig mellan Kina och USA. Då är det extra viktigt att EU är en stark röst för regelbaserad handel och som helhet markerar mot illegitima påtryckningar snabbt och tydligt, vilket EU-kommissionen ännu inte har gjort”, säger Karlsbro.

Karlsbro framför även frågan om uppbackning från EU-kommissionen i en debattartikel i Göteborgsposten idag.

Karin Karlsbro är den liberala partigruppen Renew Europes gruppledare i parlamentets utskott för Internationell handel (INTA).