Pressmeddelande – Karin Karlsbro (L): “På tiden att Sverige vaknar till liv i Ungern-frågan”

Tillsammans med de nordiska grannländerna har Sveriges utrikesminister skrivit under ett brev till Europarådet som uttrycker oro över den nödlag som Ungern infört med anledning av Coronakrisen. Karin Karlsbro, EU-parlamentariker (L), har vid flera tillfällen kritiserat Ungerns nödlag för att vara alldeles för långtgående och krävt ett fördömande från Sverige och EU samt slopade EU-stöd till Ungern. 

“Det är en skam att ungerska regeringen tillåtits nedmontera demokratin och rättsstaten i flera år utan fördömande från varken EU eller Sverige. Så det här är på tiden, och jag räknar med att undertecknarna till brevet följer upp och står på sig”, säger Karlsbro.

Brevet ska har orsakat diplomatiska spänningar mellan Sverige och Ungern. Ungerns ambassadör i Sverige Adrien Müller menar att svenska regeringen borde talat med ungerska regeringen istället för att vända sig till Europarådet.  

“Såklart den ungerska regeringen blir missnöjda av kritik. Men om EU och dess medlemsländer står på sig om att det Ungern gör kommer att få konsekvenser, kommer de nog inte vara så kaxiga längre”, säger Karlsbro.