Pressmeddelande: Karin Karlsbro (L) startar insamling för kvinnors rätt till abort och preventivmedel i Polen

Karin Karlsbro, EU-parlamentariker (L), har med anledning av Europadagen och 70-årsfriandet av Schumandeklarationen startat en kampanj till stöd för kvinnors rätt till abort och preventivmedel i Polen. Polen har EU:s striktaste abortlagstiftning, och den polska regeringen försökte nyligen förbjuda abort helt och hållet, något Karlsbro kritiserat starkt

”I EU ska kvinnor ha rätt till sin egen kropp, jag är förbannad att Polska regeringen kan kränka kvinnors rättigheter såhär utan fördömanden från EU. Jag vill visa kvinnorättsaktivister i Polen att det finns krafter i EU som stöttar dem”, säger Karlsbro. 

I kampanjen säljer Karlsbro tröjor via sin Facebook-sida med budskapet “I’m that EU-friendly, pro-trade, pro-choice, green, feminist liberal they warned you about” till förmån för polska organisationen Federasom jobbar för kvinnors rätt till abort och reproduktiv hälsa.

”Jag kommer fortsätta aktivt driva den här frågan i Europaparlamentet, men läget för kvinnors reproduktiva hälsa är så allvarligt nu att vi parallellt måste stötta polska gräsrotsrörelser”, avslutar Karlsbro.