Pressmeddelande: Karin Karlsbro (L) vill att EU ökar sanktionerna mot Belarus

Missnöjet mot Belarus president Aleksandr Lukasjenko har ökat stadigt under våren, bland annat mot regimens hantering av Coronakrisen. Regimen vidtog inga åtgärder för att stävja smitta och presidenten har bland annat hävdat vodka, bastu och traktorkörning är effektiva botemedel mot viruset. Lukasjenko trappar nu upp moståndet och med en dryg månad till presidentvalet den 9 augusti har hundratals personer gripits runt om i Belarus i samband med regimkritiska protester. 

EU-parlamentariker Karin Karlsbro (L) är vice ordförande i EU-parlamentets delegation till Belarus och har i veckan samlat underskrifter bland kollegor för en uppmaning om att EU bör öka sanktionerna mot Lukasjenko. 

“Tiden att agera är nu. Valet i augusti och det växande missnöjet ger oss en unik möjlighet att markera mot Lukasjenkos förtryck och kräva demokratiska val i Belarus”, menar Karlsbro. 

I brevet, adresserat till Kommissionsordföranden von der Leyen, EU:s utrikeschef Borrell, och den ständige rådsordföranden Michel uppmanar hon tillsammans med 30 parlamentariker EU att se över och utöka de riktade sanktionerna mot landet som lättades 2016. Brevet har också publicerats att den regimkritiska belarusiska sidan Charter 97

“Lukasjenkos vanstyre har blivit än tydligare för den Belarusiska befolkningen under coronakrisen”, säger Karlsbro.  

På torsdag kommer Karlsbro delta i en debatt om situationen i Belarus under Europaparlamentets plenarsession.