Pressmeddelande: Karlsbro (L) samlar 40-tal EU-ledamöter i protest mot ishockey-VM 2021 i Belarus

Nästa vår planeras ishockey-VM gå av stapeln i Minsk, Belarus och Riga, Lettland. Den lettiska regeringen har gått ut med att de vägrar att hålla mästerskapet tillsammans med Belarus. Internationella ishockeyförbundet (IIHF) har konsekvent sagt att de inte planerar att frånta Belarus mästerskapet. 

Karin Karlsbro (L) har tagit initiativ till att skicka ett brev tillsammans med ett 40-tal EU-ledamöter, varav 9 svenska, med uppmaning till IIHF och Svenska ishockeyförbundet där de kräver att mästerskapet flyttas och att Sverige bör ställa in tre kronors deltagande om mästerskapet inte flyttas.  

“Helt oacceptabelt genomföra VM i Belarus under rådande omständigheter. Så länge Lukasjenka klamrar sig kvar vid makten och med brutalt våld angriper sin egen befolkning är det uteslutet att spela hockey i Belarus”, säger Karlsbro.

“Sverige bör vara tydliga med att vi stöttar det belarusiska folket och att vi bojkottar VM i Belarus. Jag är glad att vi EU-parlamentariker till stor del är överens om det, nu inväntar vi Hockeyförbundets ställningstagande”, säger Karlsbro. 

Den 1 december nästa vecka håller EU:s idrottsministrar digitalt möte för att diskutera coronapandemins effekter på sportevenemang. Finlands idrottsminister väntas ta upp hur EU bör förhålla sig till att låta odemokratiska länder stå värd för internationella sportevenemang.