Pressmeddelande: Tusentals iranska fångar frigivna – svenska Ahmadreza Djalali inte en av dem

Iran har frigivit 1000 utländska fångar denna vecka, men svensk-iranska läkaren och forskaren i katastrofmedicin Ahmadreza Djalali är inte en av dem. Karin Karlsbro, Europaparlamentariker (L), menar att Coronakrisen utgör ett tillfälle att öka pressen på Iran för hans frigivning. 

“Coronaviruset slagit hårt mot Iran borde EU ta tillfället i akt och vädja till Irans förnuft. Djalalis expertis i katastrofmedicin behövs i kampen mot Corona, det borde vara ett argument för att Iran ska benåda honom”, säger Karlsbro.

Karlsbro skickade för några veckor sedan ett brev till EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Joseph Borrell med krav om att de ska sätta nytt tryck på Iran att benåda Djalali, som sitter dödsdömd för spioneri i Iran.

“Djalali borde förstås friges för att hans dom är rättsvidrig, inte främst för den samhällsnytta han medför. Men sådana argument biter inte på diktaturer”, menar Karlsbro.

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet. Han var permanent bosatt i Sverige när han togs som politisk fånge i Iran 2016 och fick beviljat svenskt medborgarskap 2018.