Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet – Klimatspecial
Kurvorna pekar åt fel håll och läget för klimatet är allvarligare än någonsin när världens ledare i månadsskiftet samlas på FN-mötet COP26 i Glasgow för att följa upp Paris-avtalets klimatmål. Detta debatterade vi under veckans session i Strasbourg och klimatet kommer att vara tema för detta och kommande veckors nyhetsbrev.
Utsläppen måste ner. Under onsdagen var jag uppe i talarstolen och argumenterade för att principen att förorenaren ska betala även ska gälla importerade utsläpp. Inget skulle vara så effektivt som ett globalt pris på koldioxid men så länge vi inte har det måste vi hitta andra vägar framåt. Det är obegripligt hur koldioxidutsläpp fortsätter att sponsras i det läge vi befinner oss. Vi kan inte säga att vi inte vet, att vi inte kan.
Som jag berättat tidigare är jag utsedd till huvudförhandlare i parlamentet för gränsjusteringsmekanismen för koldioxidutsläpp (CBAM). I våras ledde jag förhandlingarna i handelsutskottet om den frågan och nu har jag alltså fått förtroendet att jobba med det skarpa lagförslag som EU-kommissionen presenterade i somras. I NA förra året skrev jag en krönika kring just global prissättning på koldioxid. När vi kämpar för en hållbar miljöpolitik måste vi också ha social hållbarhet och en hållbar frihandel i åtanke.
Jag är stolt över att EU har bestämt sig för att vara världens mest ambitiösa klimatorganisation. Europa måste leda genom att agera.
Under veckan fick Polens premiärminister stå till svars för vad som händer med rättsstatens principer. Vi i den liberala gruppen såg till att kommissionen nu ska ställas inför rätta för att de inte ännu aktiverat möjligheten till ytterligare ekonomiska sanktioner mot det polska styret. Varje dag som går utan att sanktionerna sätts in så sviker vi alla de som går ut på gatorna i Polen och demonstrerar för sin vilja att vara en del av det demokratiska Europa. Sverigedemokraternas ledamöter bekände färg i hur de faktiskt ser på demokratiska fri- och rättigheter när de röstade emot resolutionen om rättsstaten Polen.
Alexei Navalny fick årets Sacharovpris – en utmärkelse som lär reta upp Putin rejält. Vår liberala partigrupp, Renew Europe, fick också i veckan en ny gruppledare, Stéphande Séjourné från Frankrike.
Ansökan för praktik under vårterminen 2022 hos oss i Europaparlamentet är öppen fram till nu på söndag den 24/10. Om du har frågor är du varmt välkommen att höra av dig till vårt kansli eller till vår nuvarande praktikant Karin Mäki-Kala på karinmaria.maki-kala@europarl.europa.eu.
Liberala hälsningar
Karin Karlsbro