Min vecka – aktuellt från Europaparlamentet
På gränsstationen mellan Polen och Belarus hänger ett porträtt av Lukasjenka på väggen. Gränsen mellan de två länderna är mycket väl bevakad. Från båda håll. I början av förra året besökte jag med Europaparlamentets delegation till Belarus detta gränsområde som utgör EU:s yttre gräns mot öst och faktiskt också indirekt mot Ryssland.
Längs denna gräns utspelar sig just nu en humanitär tragedi. Människor som har blivit lurade, av Belarus, att resa till landet för att sedan ta sig till EU, befinner sig i ett mycket utsatt läge. Polen öppnar inte gränsen och Belarus säkerhetsstyrkor hindrar med våld människor från att ta sig tillbaka. Migranterna har blivit en bricka i Lukasjenkas cyniska maktspel och ett medel för att uppfylla hans önskan att skapa oro och instabilitet i EU. EU måste agera fort, hårt och tydligt mot Lukasjenka samtidigt som vi värnar asylrätten för migranterna. Det är viktigt att ett nytt sanktionspaket snabbt kommer på plats.
Om det som sker i Belarus intervjuades jag i Euronews. Du kan se en intervju här (vid 4.30) och läsa en annan här. Jag kommenterade även i den amerikanska radiokanalen The World.
I internationella handelsutskottet hade vi den första debatten om gränsjusteringsmekanismen för klimatet (CBAM), som jag förhandlar. Du kan se mitt inlägg från utskottet. En glädjande nyhet är att CBAM ser ut att få den effekt vi tänkt oss. Under klimatmötet COP26 i Glasgow bekräftade Turkiets att EUs planerade gränsjusteringsmekanism för importerade koldioxidutsläpp (CBAM) var en viktig faktor i att beslutet om att ratificera Parisavtalet slutligen fattades.
I torsdags debatterades EU:s och USA:s nya samarbete kring handel och teknik Trade and Technology Council i plenum och jag deltog i debatten.
Förhandlingarna om EU:s nya batterilagstiftning för hållbara batterier har rivstartat och det berättar jag i den franska tidningen Contexte.
Ett kort möte med Svenska förläggarföreningen som var på besök i Bryssel blev en riktigt höjdpunkt under veckan med diskussioner om hur vi kan mobilisera för att den svenska förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina ska friges.
Glöm inte att följa mig på instagram.
Liberala hälsningar
Karin Karlsbro