Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet
Det är inte första gången Ryssland hotar främst Ukraina, men också Sverige och Finland om att hålla oss borta från Nato. Oacceptabelt är ett för milt ord när det behövs ett unisont rytande. Sverige står helt utanför de viktigaste samtalen om Europas säkerhet. Så kan vi inte ha det. Sverige borde söka medlemskap i Nato och EU borde fördjupa sitt säkerhets- och försvarspolitiska samarbete. Varken Putin eller någon annan ska diktera våra vägval. Om detta intervjuades jag i den brittiska kanalen BFBS.
Det allvarliga säkerhetspolitiska läget är en av många stora och svåra frågor som EU:s nya ordförandeland Frankrike har att hantera. Samtidigt närmar sig presidentvalet, som inte bara kommer att ha stor betydelse inrikespolitiskt, utan för hela EU:s utveckling. Om detta val och andra politiska händelser under 2022 skrev jag i min senaste krönika i Borås Tidning.
EU har stora ambitioner för att rädda klimatet. Samtidigt lyfter tiotusentals nästan tomma flygplan runt om i Europa för att flygbolagen inte ska förlora sina start- och landningstillstånd under pandemin. Det sticker i ögonen och är så klart varken ekonomiskt eller klimatmässigt hållbart. Detta absurda faktum har jag lyft till EU-kommissionen vilket uppmärksammats av bland annat SvD, Sydsvenskan och Syre.
Förhandlingarna om EU:s batteriförordning fortsätter och det har varit ett tungt arbete för min kanslichef Malin Källén att hantera de 1454 ändringsförslag som lagts. Men det har hon gjort med den äran och snart hoppas jag att vi är i hamn.
Anders Ygeman meddelade i veckan att den svenska regeringen inte kommer att åka till vinter-OS i Peking till följd av pandemin. Att regeringen så specifikt kommunicerade att det inte var fråga om en diplomatisk bojkott mot Kina visar på stor feghet. Att vara så vag inför Kinas brott mot mänskliga rättigheter är inte bara dumt. Det är farligt. Mina reaktioner uppmärksammades bland annat av Marcus Oscarsson från TV4.
I veckan nåddes vi av det sorgliga beskedet om Europaparlamentets talman David Sassolis alltför tidiga bortgång. Sassoli var en varm Europavän och jag kommer att minnas hans stora engagemang för humanism och öppenhet. Val av ny talman kommer att ske under nästa veckas plenarsession i Strasbourg.
Det kommande året fortsätter vi att jobba för demokrati och jämställdhet, i Sverige och i Europa. Vi kämpar för frihet för de som har minst. Jag gästade Liberala kvinnors podcast Feminism, frihet och framtid där vi samtalade om hoten mot kvinnors rättigheter och hur vi kan stärka jämställdheten i EU.
Till sist, en glad liberal nyhet. Nederländerna har fått en ny regering där de två liberala partierna D66 och VVD ingår under ledning av premiärminister Mark Rutte. Jag vill särskilt gratulera min kära kollega och vän Liesje Schreinmacher som utsågs till ny handels- och biståndsminister.
Liberala hälsningar,
Karin Karlsbro