Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet
Taira, eller Julia som du egentligen heter. Jag kan inte sluta tänka på dig.
Vi skiljdes åt med en varm kram. Men innan dess hade hon berättat om de grymheter hon utsattes för i rysk fångenskap. Innan dess hade hon räddat liv på ett heroiskt sätt i Mariupol. Tack för att du kom till Bryssel och berättade. När de ryska ockupanterna nu drar sig ur Cherson gläds jag, samtidigt som jag våndas över vilka nya fasansfulla berättelser om grymhet vi ska få ta del av.
Ukraina fortsätter vinna tillbaka sin egen mark efter invasionen från Putins Ryssland, men ukrainarna fortsätter att drabbas hårt humanitärt och ekonomiskt. Nu behövs en ny Marshallplan med militärt, humanitärt och ekonomiskt stöd till Ukraina, skriver jag tillsammans med kollegor från parlamentets Ukraina-nätverk. I artikeln lyfter vi också hur viktigt det är att stötta Ukraina för en klimat- och miljömässigt hållbar framtid.
Jag är glad över EU:s robusta ledarskap i klimatarbetet som håller ihop medlemsländernas klimatpolitik men också spelar roll för EU som global aktör. Just nu pågår klimatmötet COP27 i Egypten. Tidigare hade vi en klimatdebatt inför mötet, där jag deltog.
I torsdags röstade Europaparlamentet ja till att uppdatera kraven på hållbarhetsrapportering för stora företag. För att en hållbar konsumtion ska bli möjlig måste företag kunna garantera att de varor som säljs tillverkats med grundläggande respekt för miljö och mänskliga rättigheter. Du kan se mitt debattinlägg i plenum här.
Tidigare har jag berättat att parlamentet röstade ja till förslaget om avskogninglagstiftning, som jag varit handelsutskottets huvudförhandlare för. Nu har arbetet gått vidare till så kallade trialogförhandlingar med kommissionen och rådet. Under de senaste 30 åren har motsvarande 840 miljoner fotbollsplaner av världens skog försvunnit. Det är en yta större än alla Europas länder sammanlagt. Tillsammans är EU-länderna en viktig spelare för att stoppa den globala avskogningen.
Jag välkomnar svenska företags och organisationers intresse för vad som händer i Bryssel. I veckan hade jag förmånen att delta i en frukost med Marcus Wallenberg och berätta om de frågor jag arbetar med.
Jag må vara Sveriges europavänligaste EU-parlamentariker, men vissa saker borde faktiskt inte EU in och peta i. Ett sådant exempel är EU:s strategi för e-sport och datorspel som röstades igenom i torsdags. Den liberala utgångspunkten är att kulturen ska vara fri från pekpinnar. Kulturen är inte politikens verktyg. Det är inte upp till EU hur medlemsstater bedriver utbildning eller att finansiera särskilda branscher. Oavsett vilka goda intentioner som kan finnas så är det politisk klåfingrighet. Det här förslaget ligger en bra bit utanför EUs kärnuppgifter, det är inte det här vi ska syssla med.
Under höstlovet följde Norrtelje Tidning med mig på en promenad. Det blev ett personligt reportage om min bakgrund och mina politiska drivkrafter och mina tankar om att hamna i hetluften när diskussionen om den nya regeringsbildningen nådde Europa.
Avslutningsvis vill jag påminna om att nu på söndag är sista dagen att söka tjänsten med fokus på kommunikation och politisk utveckling på mitt kansli i Bryssel.
Liberala hälsningar,
Karin Karlsbro