Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet
På samma sätt som Europas länder varit naiva inför Putin har många länge blundat för Kinas maktambitioner. Det är länge sedan Liberalerna först varnade för de dubbla problemen med rysk gas. Idag behövs en tillnyktring i fråga om Kina. För att skydda våra strategiska intressen måste vi se till att hålla räven på behörigt avstånd från hönsgården, som det brukar heta.
Nyligen debatterade vi EU och Kina i parlamentet, och i veckan medverkade jag i en debatt i SVT där jag lyfte fram fyra saker:
För det första så behöver vi ett starkt demokratiskt EU för att tillsammans stå starka mot Kina, som är en kommunistisk diktatur där frihet och mänskliga rättigheter motarbetas.
För det andra behöver vi fler och mer handelsavtal med andra demokratier (ryktet i Bryssel om att förhandlingarna mellan EU och Australien går snabbt framåt är goda nyheter)
För det tredje vi måste vi dra gränsen för kinesiska investeringar när det gäller viktiga samhällsintressen.
För det fjärde måste vi stå upp för Taiwan och inte tyst se på när Kina mobbar och hotar den fredliga demokratin där.
Beskedet att Pernod Ricard, avsåg att återuppta exporten av Absolut Vodka till Ryssland möttes av en proteststorm. Vi var många politiker som inte höll inne med vad vi tyckte om det. Själv sa jag att det var som att “ge Putin en fin present” och jag kan se hur citatet har fått spridning runt om i Europa och USA. Krögare hotade med bojkott. Det fick ägarna att backa. I veckan kom det fram att den franska spritjätten fortsätter som om ingenting hade hänt, när det gäller det övriga sortimentet.
Exporten till Ryssland är ett aktivt beslut som i praktiken understödjer den ryska krigföringen mot Ukraina och motverkar de internationella sanktionerna. Det är ett hån mot alla de som just nu strider för sin överlevnad och Ukrainas existens. Det finns inga ursäkter för ett stort europeiskt företag att på detta sätt underminera det internationella trycket mot Ryssland. Konsumentmakten fungerade i Sverige på ett svenskt varumärke. Nu behöver hela Europas konsumenter mobilisera för att nå fram till Pernod Ricards ledning. Om detta rapporterar bland annat Aftonbladet.
I veckan mötte jag här i Bryssel hustrun till den dödsdömda svensk-iranska medborgaren och läkaren Ahmadreza Djalali. Parlamentet har fördömt fängslandet och har uppmanat Iran att släppa alla felaktigt dömda EU-medborgare – utan resultat och jag har själv tagit upp frågan med EU-kommissionen så sent som för några veckor sedan. Det är oerhört viktigt att vi fortsätter arbeta för hans frigivande.
I början av veckan hade jag glädjen att ta emot Liberalernas riksdagsgrupp och personal här i Bryssel. Vi hade väldigt bra dagar tillsammans. Det var också ett sant nöje att få guida runt Rotary från småländska höglandet. För 25 år sedan reste de till Bryssel för att sätta sig in i vad det svenska EU-medlemskapet innebär. Nu hade de bokat en buss för att göra om resan och få en uppdatering. Tack för att jag fick möta er!
Detta nyhetsbrev skriver jag till er just hemkommen från Engelbrektskyrkan i Stockholm där vi under fredagseftermiddagen tog farväl av kära Barbro Westerholm. Tack Barbro för allt du gjort. För den du var.
Jag hoppas ni alla får en fin valborgsmässohelg. Det är en stor ära för mig att få hålla vårtal hemma i Roslags-Bro på söndag kl 19.00 vid Brogården.
Liberala hälsningar,
Karin Karlsbro