Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Norrland är motorn för Europas energi och gröna omställning, Att under veckan få besöka flera av de orter och verksamheter i Västerbotten och Norrbotten som EU riktar blicken mot har varit otroligt intressant, inte minst mot bakgrund av de lagstiftningar som jag arbetar med i parlamentet. 

Mitt första stopp var  Malå. Där besökte jag Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, där över 4 miljoner meter borrkärnor av över 17 000 borrhål från hela landet finns arkiverade och utgör viktig kunskap om hur vi ska klara den gröna omställningen. Jag hann även med en trevlig lunch med Liberalerna i Malå där ordförande Oskar Sjölund höll föredrag om hur extremt hårt stormen Hans drabbade Malå. Viktiga erfarenheter som vi saknat i nyhetsrapporteringen. 

Andra stoppet var hos Liberalerna i Storuman där man bjudit in till EU-diskussion och där samtalade vi om de utmaningar de nya satsningarna innebär för kommunerna. 

I Arjeplog mötte jag näringslivsbolaget och turistansvariga och diskuterade hur EU-stöd kan bidra till att utveckla verksamheterna ytterligare. Arjeplog ligger i framkant och är idag aktiva när det gäller partnerskap med EU. Efter besök i “Fjärrgymnasiet”  besökte jag också den kända testverksamheten för bilar. Kvällen avslutades med  Liberalerna i Arjeplog

I Boden besökte jag H2 Green Steel och jag träffade också Vattenfall för att diskutera kraftindustrin och hur man arbetar med att säkra den biologiska mångfalden och besökte Hedens fiskodling som hjälper till att behålla fiskbeståndet.  

Turnén avslutades i Luleå där jag mötte Hybrit som också dom satsar på att producera stål utan klimatutsläpp samt Luleå Energi som jobbar innovativt. Besöket avrundades hos  Liberalerna i Luleå som dukat upp en hemlagad middagsbuffé i världsklass. Tack! 

Jag vill tacka alla som bidrog till vår över 100 mil långa och fantastiska bildningsresa, med nya insikter och perspektiv. Jag ser fram emot fortsatt samverkan och kontakter. 

Väl tillbaka i Stockholm träffade jag Liberalerna Sigtuna, Sollentuna och Upplands-Väsby för en lärorik EU-kväll.

Den fascistiska regimen i Azerbajdzjans besinningslösa angrepp i Nagorno-Karabach skapar redan nu en allvarlig humanitär kris och den armeniska befolkningen i regionen riskerar att rensas ut. Ett helt avgörande första steg från EU:s sida är att omgående införa ekonomiska sanktioner på Azerbadzjan och avsluta gaskontrakten med Baku för att sätta kännbar press på Aliyev att dra tillbaka styrkorna från Nagorno-Karabach, något jag och Joar Forssell (L) skrev om i Altinget tidigare i veckan.

Statistiken visar att det är i södra Sverige som exponeringen för luftföroreningar är som mest skadlig. Det beror inte på att bilar i söder förbrukar mer bensin eller att industrin släpper ut mer, utan helt enkelt på att södra Sverige ligger närmare resten av Europa. Jag skriver i en debattartikel tillsammans med Liberalerna Ronnebys gruppledare Roger Gardell om EU:s nya luftkvalitetsdirektiv som jag har förhandlat i Europaparlamentet. 

Liberalernas provval pågår fram till och med lördag. Vi behöver ett starkt EU för ett demokratiskt, jämställt och grönt Europa. Ett EU som håller ihop för att stoppa Putins krig och stötta Ukraina, som tar gemensamt ansvar för klimat, miljö och en hållbar konkurrenskraftig ekonomi. 

Jag vill gärna fortsätta arbeta för ett mer liberalt Europa och ber om ert förtroende. Är du medlem i Liberalerna kan du ge mig din röst i provvalet.

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro