Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet 

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet 

Vi är alla i chock efter det fruktansvärda terroristangrepp som Hamas utfört mot Israel, där civila är måltavlor för värsta sortens ondska. Israel har full rätt att existera, försvara sig och skydda sin befolkning. Våra tankar är med alla som drabbats av denna ondska och som i detta ögonblick sörjer och söker de sina. Jag är väldigt stolt över att Europaparlamentets talman Roberta Metsola visar sitt och EU:s fulla stöd till Israel genom personligt besök i landet. Dessvärre ser vi hur hoten och hatet mot judar ökat i Sverige efter det som hänt. Det är fullständigt oacceptabelt och idag måste vi alla visa vårt stöd. 

I helgen är det val i Polen. Vi hoppas att de polska väljarna röstar för förändring. Det är mycket som står på spel. I Slovakien såg vi hur vårt systerparti Progressivne Slovensko gjorde ett historiskt succéval för ett par veckor sedan men till slut blev det proryska socialdemokratiska partiet Smer största parti när alla röster var räknade. Man undrar varför inte detta parti kastats ut ur den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet för länge sen, men nu sägs de vara på väg ut. 

I veckan publicerade DN en granskning som visade att flera svenska storföretag fortfarande bedriver handel med Ryssland. Företag som varit tydliga med att detta inte skulle fortsätta ske när kriget mot Ukraina bröt ut. Samtidigt som ukrainska soldater kämpar mot ryska bomber och granater finns det svenska företag som bidrar till den ryska krigsekonomin. Det måste få ett slut. I tider av kris och krig i Europa är sammanhållningen vårt viktigaste vapen och vi måste tillsammans stå bakom Ukrainas frihetskamp och visa att stödet aldrig kommer svika. 

Vi har nåtts av det sorgliga beskedet att Olle Wästberg gått bort. Olles betydelse som liberal politiker, debattör och demokratikämpe är det många som vittnat om.

Framförallt lärde jag känna Olle när jag var ordförande i Liberala Ungdomsförbundet, då han ofta hörde av sig med idéer och inte sällan roliga uppslag. Olle slutade aldrig vara en sann aktivist för mänskliga rättigheter och sista gången jag träffade Olle var på Norrmalmstorg för bara några veckor sedan på Måndagsrörelsens möte för Ukraina. Vi saknar Olle men hans engagemang tar vi med oss.

Vi söker vårens praktikant till Liberalernas kansli i Bryssel. Här kan du läsa mer och ansöka, senast den 22/10. 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro