Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet
Idag kl 12.55 kan du i P1 lyssna på Ekots lördagsintervju där jag är gäst. Redan nu kan du lyssna på intervjun här.
“Min man kommer inte att få se hur ett vackert, framtida Ryssland ser ut, men vi måste se det”, sa Yulia Navalnaja när hon i onsdags talade i Europaparlamentet. Lyssna gärna på talet här. Igår samlades många tusentals modiga ryssar för att hedra Alexej Navalny och visa sin avsky mot Putin. Alla som vågar bjuda Putins terrorregim motstånd är en viktig påminnelse om att ett annat – fritt och demokratiskt – Ryssland är möjligt.
Under veckans parlamentssession i Strasbourg var Ukraina och EU:s utvidgning i fokus. Medan Ukraina försvarar sin dröm att bli en del av den europeiska demokratiska familjen till ett mycket, mycket högt pris, är det vår skyldighet att välkomna Ukraina in i EU. EU-medlemskap innebär krav som måste uppfyllas. Men det ställer också krav på oss. Att forma ett Europasamarbete som passar för fler, det är så vi bygger fred för framtidens Europa. Det var mitt budskap i talarstolen. Det var också något jag fick möjlighet att utveckla i Ekots lördagsintervju.
I veckan kom även en grön liberal seger när parlamentet valde att ställa sig bakom den färdigförhandlade lag om naturrestaurering. Det handlar i grunden om att stärka naturvårdens roll i EU för att säkra biologisk mångfald och ekosystem. Liberalerna har i över 100 år jobbat för naturvårdens roll och detta ligger helt i linje med vår gröna liberala politik. Förslaget har omarbetats under vägen, vilket har ökat flexibiliteten för genomförandet, vilket är utmärkt eftersom medlemsländerna ser så olika ut.
I onsdags röstade även parlamentet om en uppdatering av EU:s körkortsdirektiv med många bra förslag om bland annat digitala körkort och ökade möjligheter för unga yrkeschaufförer. I förslaget ingick även en förändring av reglerna för A-traktorer, under vilka kraven på EPA-förare ökar samtidigt som maxhastigheten höjs till 45 km/h för att förbättra trafiksäkerheten. Även åldersgränsen förändras, från 15 till 16 år.
När Europaparlamentet tog ställning till förslaget röstade Liberalerna för flera förslag som skulle inneburit att 15-årsgränsen bibehålls, men den linjen fick inte stöd av en majoritet av parlamentets ledamöter. Här kan du läsa mer om bakgrunden till förslaget och varför jag blir arg på att svenska partier inte samarbetar utan skyller på varandra när man egentligen vill samma sak.
När jag skriver nästa nyhetsbrev hoppas jag att Sverige är med i Nato. Men under veckan togs viktiga steg. Det är 30 år sedan Liberala Ungdomsförbundet tog ställning för ett medlemskap i Nato. Jag var nybliven förbundsordförande och detta på den tiden mycket radikala och udda beslut ledde till att jag kom att kallas Nato-Karin. Det skäms jag inte för.
Liberala hälsningar,
Karin Karlsbro
PS idag är jag i Göteborg och kampanjar. Möt mig på Kungsportsplatsen klockan 14.20 i eftermiddag!