Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Europaparlamentet gav i veckan Ukraina en hård spark på smalbenen

Sedan 2022 har Ukraina kunnat handla tullfritt med EU men i onsdags när vi röstade  om att förlänga handelslättnaderna till den 1 juni 2025, stoppades förslaget. Partigrupperna EPP (där M och KD sitter) och ECR (SD) och yttersta vänstern gick ihop och röstade emot. 

Att Sverigedemokraterna inte går att lita på när det gäller Ukraina är ju inget nytt. Men jag är oerhört besviken över att Moderaterna inte fick med sig sin partigrupp på att, precis som de själva gjorde, ställa sig bakom Ukraina. Det är inget annat än ett svek

I veckan röstade vi för världens första storskaliga AI-reglering, som söker balansera innovationskraften i AI med omsorg för den personliga integriteten, och mediafrihetsakten, som stärker skyddet för granskande journalister i hela EU. 

Parlamentet gav även ett tydligt ja till att skärpa och harmonisera straffen mellan medlemsländerna för personer och företag som aktivt rundar EU:s sanktionslista och fortsätter handla illegalt med Ryssland. I vissa länder har sanktionsbrott tidigare bara inneburit tämligen låga böter, medan det i andra redan kunnat ge fängelsestraff. 

Det märks att valrörelsen kommit igång. Trevligt att delta när Svenskt Näringsliv bjöd in till Europasamtal

I veckan har det publicerats flera opinionsundersökningar om förtroendet för kandidaterna i Europavalet. Att förtroende och hur känd en politiker är avgörs av flera faktorer som Norrtelje tidning pekar på och jag diskuterade frågan i SR Studio 1

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro