Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Juni är en underbar tid. Sommaren ligger framför oss. Skolavslutningar avlöser varandra och tonåringarna kommer hem senare än jag önskat. Nu är tid att leva. Sommar är frihet. 

Samtidigt som jag sytt och fixat med sommarklänningar till döttrarna har jag som vanligt följt med i den mörka utvecklingen i Belarus. Att unga människor sparkas ut från universitet och till och med minderåriga fängslas är helt enkelt för jävligt. Kontrasterna gör ont. I veckans krönika skriver jag om hur Belarus diktator blev en terrorist. 

Veckan har i hög grad ägnats åt elektrifiering. Förhandlingarna kring de nya reglerna om energiinfrastruktur har pågått intensivt och arbetet med batteristrategin har tagit fart. I båda frågorna är jag ansvarig förhandlare för min partigrupp Renew Europe. Två viktiga, centrala frågor för den gröna omställningen och jag ska erkänna att jag tycker det är otroligt spännande frågor, men inte enkla. I möte med Stora Enso fick jag lära mig hur svensk skog kan bli en förnybar resurs i batteritillverkningen och med Boliden och Fortum har jag diskuterat mineraler och återvinningsfrågor. 

I dagarna föreslog EU-Kommissionen och ansvariga kommissionären Margrethe Vestager (Liberal från vårt systerparti i Danmark) införandet av ett europeiskt system för digitalt-ID. Äntligen kommer man kunna identifiera sig digitalt om man reser, jobbar, bor eller pluggar i andra EU-länder. Ett viktigt steg för ökad frihet och mindre krångel och dessutom ett av Liberalernas löften inför Europaparlamentsvalet. 

Nästa vecka är det dags för sessionsvecka med omröstningar. Dessvärre har det bestämts att Europaparlamentet ska dra till Strasbourg. Fullständigt oansvarigt, menar jag. Varken personal eller ledamöter har fått vaccin fullt ut och vi är ännu mitt i pandemin. Jag kommer delta och röstat digitalt från Sverige och uppmanar alla kollegor att göra det samma. Det är tid för ansvar och ledarskap! 

Jag vill tacka alla de fler än 50 föreningar inom Liberalerna som deltog i vår Europakampanj #ploggaföreuropa och gratulera Liberalerna Gävle som tog hem segern för mesta och bästa ploggning. 

Till sist vill jag berätta att min förträffliga pressekreterare Emilie Tilstam kommer att flytta hem till Sverige och därför söker vi hennes efterträdare. Sök gärna och tipsa gärna andra! 

Frihetliga hälsningar

Karin Karlsbro