Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

I veckan höll EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt årliga State of the Union-tal vid parlamentets första session för hösten i Strasbourg. 

Som varm Europavän blir jag stolt när jag hör vad EU åstadkommer. Inte minst när det handlar om hur EU kraftsamlat för att få fram vaccin både till EU:s medborgare men också hur vi donerat vaccin globalt. Jag blir stolt när EU går till gemensam handling och lever upp till ambitionen att vara världens bästa miljöorganisation.

Men jag är ändå besviken att hon var så svävande när det gäller behovet att ta i med hårdhandskarna mot länder som upprepat bryter mot rättsstatens principer och undergräver demokratin i EU. En missad chans att tala klarspråk om en av de mest grundläggande principerna för hela Europasamarbetet. Detta kommenterade jag i SVT Aktuellt (17:41). 

Hotet mot rättsstaten är ett hett ämne som jag debatterade mot Sverigedemokraterna i SVT (04:48:50) i veckan. SD har vid varje tillfälle frågan behandlats i Europaparlamentet röstat nej till att ställa krav på Ungern och Polen att respektera dessa viktiga principer. Man ska veta att partiet sitter i samma partigrupp som det polska regeringspartiet som går i bräschen för att ta ifrån domstolarna dess oberoende. 

Under plenarsessionen i Strasbourg röstade vi bland annat om en resolution om gemensam handling i EU mot mäns våld mot kvinnor. Det var upprörande att se svenska parlamentskollegor från Kristdemokraterna och Moderaterna rösta emot flera viktiga förslag i resolutionen.

Liberala hälsningar,
Karin Karlsbro