Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Att lösa klimatkrisen är inte möjligt utan elektrifiering. Användningen av batterier, stora som små, kommer att öka dramatiskt och vi behöver hållbara batterier som produceras och används klimatsmart. Arbetet med EU:s nya batteriförordning går vidare och under fredagen besökte jag Västerås och Northvolt som ligger i framkant när det gäller utveckling av hållbara batterier. Jätteintressant och glädjande att se hur klimatsatsningar leder till jobb, tillväxt och investeringar i Sverige. 

Jag ser fram emot att fortsätta arbetet med att möjliggöra en elektrifiering som blir hållbar hela vägen. Detta pratade jag om med Världsnaturfonden på Grönt ljus 2030 (35.20 i klippet).

Tidigare i veckan möttes vi i Strasbourg för oktobers första session. Vissa debatter kastar en tillbaka i tiden. Jag gjorde ett inlägg i debatten om abortförbudet som införts i Texas. Somliga tycker att parlamentet går för långt om vi har åsikter om kvinnoförtryck i andra delar av världen. För mig är det självklart att rätten till att få bestämma över sin egen kropp är universell och okränkbar och i mitt inlägg argumenterade jag varför det är viktigt att vi debatterar kvinnoförtryck även när det sker utanför EU. 

I Europa finns ett reellt abortmotstånd men det var särskilt beklämmande att även se svenska parlamentsledamöter som inte kunde ställa sig bakom en resolution till stöd för aborträtten.

Under sessionen fick jag även chansen att tala om EUs handelsrelationer till USA. Jag hoppas att USA ska leva upp till EUs förväntningar på samarbete för handel som bidrar till att stärka mänskliga fri- och rättigheter exempelvis genom att sträcka ut en hand till andra demokratier som Taiwan. 

Jag höll även ett anförande för att återigen kräva fler, och tuffare åtgärder mot Lukasjenkas terrorvälde i Belarus.

Det tjeckiska regeringspartiet ANO har under Andrej Babiš ledning rört sig bort från den politiska mitten i en alltmer auktoritär och populistisk riktning. Från Liberalerna kräver vi att det startas en utredning om uteslutning från Renew och ALDE. Om man inte kan stå upp för grundläggande demokratiska värderingar har man inget i våra grupper att göra.


Det glädjer mig att årets fredspris tilldelats journalisterna Dmitrij Muratov och Maria Ressa som representerar alla de som kämpar mot auktoritära regimer för det fria ordet. Det är ett pris till pressfriheten. När EU använder sin kraft för att skapa en friare värld inte bara för europeer utan för hela världens medborgare, då är  EU som bäst. 

Till sist vill jag tacka Liberalerna i Västmanland för trevligt frukostmöte och goda samtal i samband med mitt besök i Västerås. 

Liberala hälsningar 

Karin Karlsbro