Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

I söndags gick tiotusentals människor ut på gatorna i Polen för att visa sin vilja att fortsätta vara en del av Europa och EU. Demonstrationerna samlades i städer över hela landet efter att Polens författningsdomstol slog fast att delar av EU:s fördrag inte är förenliga med den polska grundlagen. Regeringspartiet Lag och rättvisa säger att man inte planerar att lämna EU men har under en lång tid systematiskt nedmonterat rättstatliga principer som är ett fundament i det europeiska samarbetet. Demonstranternas utrop “Zostajemy” – “Vi stannar”, är ett rop på demokrati.

Den slutliga fördelningen av EUs stora klimatpaket Fit for 55 är nu klar. Jag är väldigt glad att få börja det konkreta lagstiftningsarbetet med gränsjusteringsmekanismen för koldioxidutsläpp (CBAM) som jag är huvudförhandlare från handelsutskottet för. Klimatet bryr sig inte om var utsläppen sker. När EU ökar klimatambitionerna måste vi se till att vi inte bara flyttar utsläppen utomlands. Vi måste börja ta ansvar för våra utsläpp även om de skett utanför våra gränser.

Arbetet med den nya batteriförordningen som jag förhandlar i parlamentet fortskrider, i fredags med ett besök hos Northvolt i Västerås. De visar att det faktiskt går att skapa en grön och hållbar batteritillverkning. Det är avgörande för att den nödvändiga elektrifieringen av transportsektorn blir hållbar, hela vägen.

Fortfarande går det att söka praktik för vårterminen 2022 hos oss på Liberalernas kansli i Europaparlamentet. Sista ansökningsdag är 24e oktober. Om du har frågor är du varmt välkommen att höra av dig till vårt kansli eller till vår nuvarande praktikant Karin Mäki-Kala på karinmaria.maki-kala@europarl.europa.eu.

Liberala hälsningar

Karin Karlsbro