Min Vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min Vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

EU går före i klimatpolitiken. Målen skärps och priset för att släppa ut koldioxid stiger. Då är det också rimligt att utsläpp som vi får på “köpet” när vi importerar vissa särskilt koldioxidintensiva varor inte slipper undan bara för att de producerats någon annanstans. I måndags presenterade jag äntligen min rapport om en gränsjusteringsmekanism för klimatet. Ett helt nytt verktyg i klimatpolitiken. Det följdes med intresse här i Bryssel. Mer om det kan du också läsa i Aktuell hållbarhet. 

Lukasjenka är en skurk. Han borde sitta bakom lås och bom. Det inser allt fler. I veckan medverkade jag portugisisk TV om detta. Tidigare i veckan samlades Europaparlamentets utskott för mänskliga rättigheter och delegationen till Belarus anhöriga till politiska fångar, jurister med flera. för att diskutera hur EU kan bidra till att de som är ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter kan åtalas.

Även om det tyckas svårt rent juridiskt, så finns det faktiskt en rad öppningar som skulle kunna leda att rätt kan skipas och utskottets slutsats var att EU måste agera. Regimen är en fara för befolkningen och utgör ett hot mot internationell fred och säkerhet. Jag konstaterar med stor sorg att 896 människor i skrivande stund är politiska fångar i Belarus. Det är kvinnor och män i alla åldrar och bland dem några jag mött flera gånger. Detta måste få ett slut. 

Arbetet med EU:s nya batteriförordning går vidare och många timmar har spenderats i arbetet att denna förordning ska bli så bra som möjligt. 

Det var väldigt trevligt att få medverka när den Liberala bistånsdsstiftelsen SILC höll bokmingel för den engelska översättningen av Paul Frigyes I Ukraina på drift. Det är en i raden böcker som givits ut av SILCs förlag och jag kan varmt rekommendera läsningen. Bra julklappstips!  

instagram kan du se hur snön vräker ner i ett grått Bryssel. En stad som går en tuff tid till mötes med nya restriktioner för att minska smittan. Det är tungt och tålamodsprövande att t.ex inte alla kunna befinna oss på kontoret och samtidigt hålla vår politiska verksamhet igång som vanligt. Men det är bara tillsammans vi kan ta oss igenom denna tunga tid. 

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro