Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Grattis Göteborg, Sverige och Europa! 

Biltillverkaren Volvo Cars och batteribolaget Northvolts besked om att deras nya gemensamma batterifabrik ska byggas i Göteborg är en fantastisk nyhet. Både för att det handlar om tusentals jobb men också för att det satsas 30 miljarder kronor på klimatsmarta batterier som ska leva upp till EU:s nya batterilagstiftning, som jag förhandlar just nu. 

Det är en helt ny lagstiftningsmodell där produktens klimatavtryck följs genom genom livscykeln från produktion till konsumtion och återvinning. Batterier är förutsättningen för att den nödvändiga elektrifieringen ska bli både genomförbar och hållbar. Det är grunden för att nå våra ambitiösa klimatmål. Det är fantastiskt att Sverige fortsätter att hålla täten i utvecklingen och visa att det går att leva upp till de krav vi vill ställa på tillverkningen. 

OS i Peking har inletts. Kina borde aldrig ha fått stå värd för de olympiska vinterspelen. Bakom de pampiga invigningsceremonierna pågår något vi inte får se, ett ohyggligt förtryck och förföljelse. Dessvärre har regeringen gjort det tydligt att Sverige inte vågar fatta det självklara beslutet att genomföra en diplomatisk bojkott av vinter-OS i Peking. Det är inte bara fegt – det är farligt. Demokratier behöver hålla ihop. Idrottsminister Ygeman säger att ”vi har andra arenor att kritisera Kina” – men det finns faktiskt andra arenor för OS än de kinesiska. För att idrotten på riktigt ska få stå fri från politiken måste vi sluta vara naiva och låta stora mästerskap gå till stater som använder tävlingarna som propagandajippon.

Jag är väldigt nöjd att EU-kommissionen nu inleder en rättsprocess i Världshandelsorganisationen, WTO, mot Kina. Orsaken är att Kina inte accepterar Litauens stöd till Taiwan vilket lett till hårt tryck mot företag och investeringar. Det är förstås helt oacceptabelt. Utmärkt att EU backar upp Litauen. 

Under ett extrainsatt sammanträde i den parlamentariska kommittén EU-Ukraina fick jag möjligheten att samtala med den ukrainske EU-ambassadören Vsevolod Chentsov. Europa behöver ge vårt helhjärtade stöd åt Ukraina, som har rätt att besluta om sin egen framtid och försvara sin suveränitet och integritet. Förutom det stöd som hittills aviserats från EU behövs riktade sanktioner mot Ryssland och det är självklart att NordStream2 måste stoppas. EU ska inte gå i fällan och göra minsta eftergift till Rysslands hänsynslösa agerande. 

I veckan kom EU-kommissionens beslut om kärnkraftens och naturgasens roll i EU:s taxonomi för hållbara investeringar vilket jag kommenterade i svensk media. Jag är mycket glad att kärnkraften nu klassificeras som en hållbar energiform, men beklagar att även gas inkluderats. Som liberal vill jag så klart helst se en taxonomi som bygger på rent vetenskapliga kriterier, utan politiska bedömningar, och där har gas inte någon plats. Men den politiska situationen i EU är en verklighet vi behöver förhålla oss till och Kommissionens förslag är det bästa möjliga alternativet som kan få tillräckligt stöd. Det är angeläget för klimatet att taxonomin kommer på plats.

Jag fortsätter att jobba för att vi ska slippa se tomma flyg lyfta och landa i Europa bara för att flygbolagen inte ska förlora sina tillstånd. Detta har jag tagit upp med ett möte med EU:s miljökommissionär.

Utsläppen måste ned, då måste det kosta att släppa ut – oavsett var utsläppen sker. Aktuell hållbarhet rapporterade om onsdagens möte i miljöutskottet där CBAM och min rapport från handelsutskottet debatterades. När högern vill se exportrabatter och vänstern göra undantag i lagstiftningen blir det tydligt att den gröna liberalismen är den enda hållbara vägen till minskade utsläpp. Handelspolitiken är ett underskattat verktyg i klimatpolitiken. När EU använder sina samlade muskler som handelspartner kan vi få andra att följa med i den gröna omställningen som behövs. EU har satt höga mål, nu hoppas jag att det finns bred vilja att komma överens om hur målen ska uppnås. Förhandlingarna som nu pågår kommer att ge oss svar på det.  

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro