Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Med stor majoritet röstade miljöutskottet ja till EU:s nya batteriförordning, som jag förhandlat. Det här är en lagstiftning som syftar till att göra batterier mer hållbara. När fossila bränslen nu fasas ut i bilar, maskiner, flygplan, och antalet datorer växer, ökar behovet av batterier dramatiskt. 

Elektrifiering och digitalisering är nödvändigt för att få ned utsläppen, men då gäller det att batterierna vi använder inte i sin tur skapar ännu fler. De nya reglerna ställer högre krav kring utsläpp och återvinning. Det kommer också bli enklare att byta ut batteriet i t.ex en telefon istället för att tvingas köpa en helt ny. Dessutom ställs krav på respekt för mänskliga rättigheter och miljöansvar i hela produktionsledet. I mars röstar hela parlamentet om förslaget och jag hoppas så klart att det även då blir ett rungande ja.

Enligt en färsk undersökning prioriterar svenskarna klimatfrågan högst i EU det ligger väl i linje med Liberalernas Europapolitik. Förhandlingarna om en gränsjusteringsmekanism, CBAM, för klimatet har upptagit min och min kanslichef Malin Källéns tid även denna vecka. Frågan är både juridiskt komplex och politiskt känslig därför är det riktigt svårt. Ska vi få ner de globala utsläppen måste vi jobba tillsammans, och det finns både intresse och oro från omvärlden kring vad förslaget innebär. Jag hade ett väldigt bra möte med den amerikanska handelsministerns miljörådgivare Kelly Milton om detta. Jag har också presenterat min rapport om CBAM för svenska industriföretag och EFTA:s parlamentariska församling.

Äntligen börjar EU-kommissionen sätta ned foten mot Polen på allvar. Nu kommer EU hålla inne utbetalningar till landet, då de vägrar stoppa driften av en kolgruva nära tjeckiska gränsen. Jag hoppas att man tar i med lika hårda nypor när det gäller Polens brott mot rättsstatens principer, och de böter som landet är skyldiga att betala. 

OS i Peking har varit i gång i en vecka – och vi har redan kunnat glädja oss åt flera svenska medaljer och framgångar förhoppningsvis blir det ännu fler! Samtidigt är det kusligt att bevittna den orkestrerade, kinesiska uppvisningsapparaten som vinterspelen har blivit. Jag önskar fortfarande att den svenska regeringen vågat fatta beslutet om en diplomatisk bojkott av OS. Att vika sig för den kinesiska diktaturen är inte bara fegt, det är farligt. 

I onsdags samlades parlamentariker på Place du Luxembourg för att manifestera vårt stöd för Ukraina. I måndagens Nerikes Allehanda skrev jag om Tysklands ambivalenta beteende, som fått flera länder i Europa att ifrågasätta deras ställning. Europa ska givetvis upprätthålla en dialog med Ryssland, men ska absolut inte förhandla. Något som inte är förhandlingsbart är Ukrainas suveränitet och rätt att välja sin egen väg. Jag hoppas innerligt att inte någon europeisk ledare ens överväger att ifrågasätta den. Apropå Ryssland så har jag haft en debatt i UNT med anledning av bland annat Advokatssamfundets tidigare generalsekreterare Anne Rambergs hållningslösa vurmande för Putin. Att det har väckt ont blod hos övervintrande Sovjet-nostalgiker kanske inte förvånar, men kan likväl ses som ett kvitto på att debatten behövs. 

Till sist, tack till Liberalerna i Eskilstuna för att jag fick medverka digitalt på ert årsmöte. Mycket trevligt! 

Liberala hälsningar, 
Karin Karlsbro