Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Putins invasion har gjort Ukraina till ett helvete. 

Vissa ville inte se det komma; en av dem var Sverigedemokraternas Charlie Weimers. I en debatt som spelades in i januari när mer än 100 000 ryska soldater stod på gränsen till Ukraina, fnös han över min oro och menade att det saknades indikationer på att Ryssland skulle genomföra en fullskalig invasion. Dessvärre var mina farhågor befogade.

EU fortsätter att stödja Ukraina och med nya sanktionspaket kompromisslöst dra åt tumskruvarna på Ryssland ytterligare. Talmannen Roberta Metsola har också meddelat att inga ryska och belarusiska diplomater är välkomna i Europaparlamentet. Den här veckan hade jag ytterligare en SVT-debatt om Ukraina denna gång mot S och SD. Jag är stolt över Liberalernas klara ställningstagande att Ukraina tillhör den europeiska familjen

I måndags deltog jag i Måndagsrörelsens möte på Norrmalmstorg i Stockholm för att stödja Ukrainas fred och frihet. Måndagsrörelsen startades på 1990-talet till stöd för Baltikums frihet från Sovjetunionen. Initiativtagare var Moderaternas Gunnar Hökmark som var med vid veckans demonstration, och Liberalernas Håkan Holmberg som dessvärre gick bort i augusti 2020. Håkans dotter Emma deltog i manifestationen och hennes anförande lämnade ingen oberörd. Det var en ära att få representera Liberalerna

EU:s finansministrar har under veckan gett grönt ljus till gränsjusteringsmekanismen för klimatet (CBAM), och hur vi ska jobba vidare med global prissättning av koldioxid i skuggan av kriget. Jag hade dock önskat att ministrarna vågat vara mer ambitiösa, bland annat gällande den fria tilldelningen av utsläppsrätter och förespråkat en snabbare utfasning. EU har bestämt sig för att vara världens bästa klimatorganisation – då finns det inte utrymme att fega. Detta diskuterade jag med Cecilia Malmström och forskaren Jeffrey J. Schott hos den amerikanska tankesmedjan The Peterson Institute for International Economics (PIIE). 

Den 1 augusti 2020 trädde handelsavtalet mellan EU och Vietnam i kraft. Veckan avslutades med ett möte mellan ledamöter i Europaparlamentet och Vietnams nationalförsamling för att följa upp de åtaganden som gjorts i avtalet. Jag påminde om våra förväntningar om att Vietnam ska respektera mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefrihet. Annars blir de åtaganden som landet gjort ifråga om arbetstagares rättigheter tomma ord. Jag riktade också en skarp uppmaning till Vietnamn att fördöma Putins invasion av Ukraina. 

Liberala hälsningar

Karin Karlsbro